Навигатор Home » На фокус » Международен форум събра архитекти и инженери от 12 държави

Международен форум събра архитекти и инженери от 12 държави 

12-13share0

Инициативата SHARE се провежда за първи път в София

Катя КОСТОВА

По инициатива на Камарата на архитектите в България (КАБ) на международен форум в София се събраха архитекти и строителни инженери от 12 страни – Великобритания, Турция, Румъния, Холандия, Германия, Полша, Австрия, Македония, Белгия, Израел, Испания и България. За първи път инициативата става факт в българската столица. Това се случва след успеха й в Букурещ, Варшава, Краков и Будапеща.

Международният форум беше съпътстван и от изложба на номинираните проекти и победителите в конкурса на Европейския съюз – наградите за съвременна архитектура Mies van der Rohe Award 2017.

12-13-share4Събитието бе открито от президента на ProEvent Assciation Флорин Миндириги, който в приветствието си към участниците и гостите подчерта, че на форума се представят водещи архитекти от света, носители на множество награди. Това издание на Share е насочено към 4 основни теми: GIS – Международна конференция за интериорен дизайн, LAUD – Международна конференция за ландшафтна архитектура и инфраструктура, INGLASS – Международно архитектурно изложение за „Стъклена архитектура“, RIFF – Международно архитектурно изложение на покривни системи, изолационни материали, фасадни системи и подови настилки. Той подчерта, че организатори на първия форум Share в София са Камарата на архитектите в България и културното сдружение ProEvent Assciation.

Радвам се, че най-после успяхме с моите колеги от България да организираме събитието в София, което се опитвахме да направим от няколко години, каза в краткото си приветствие при откриването арх. Шербан Циганаш, председател на Румънската камара на архитектите. Събития като това са прекрасна възможност архитектите от различни страни да се срещат и да обменят информация и идеи.

12-13-1_aПредседателят на Асоциацията на архитектите в Македония Мартин Пановски каза, че е в София, за да обмени опит с колегите, и изрази надежда, че след няколко години подобно събитие ще може да бъде организирано и в Скопие.

На форума бе организиран и международен дебат, на който своя опит споделиха архитекти от Република Македония. Отделно в рамките на събитието в комплекс „Антична Сердика” се проведе и джуниър сесия „Share – среща с архитекта” за студенти по архитектура и строително инженерство.

Официален партньор на международния архитектурен и инженерен Форум Share София 2017 е фирма „Сен Гобен”.

Презентациите в програмата бяха фокусирани към иновативните материали и новите революционни технологии и системи.

12-13-5

Председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов подчерта необходимостта от социална ангажираност на гилдията у нас

Борислав Игнатов, председател на КАБ, в презентацията си след откриването изчисли, че от 7,5 млрд. население на Земята архитектите са само около 3 милиона. В същото време обаче те носят огромната отговорност за всички изградени в последните години сгради на планетата. Той цитира проучване в 36 държави, според което най-много архитекти има в САЩ – 227 хиляди, на второ място е Италия – със 147 хиляди, трета е Германия – със 101 хиляди, следвана от Бразилия – с 80 хил. архитекти. Друг интересен факт, цитиран от председателя на КАБ, е, че през 1972 г. в света архитектите са били едва 250 хиляди, а 45 години по-късно – 16 пъти повече, а за същия период населението на Земята е нараснало двойно.

„В България гилдията наброява 3800 души. Не сме много и това ни задължава да бъдем социално ангажирани”, каза в заключение арх. Игнатов.

Маркетинг директорът на „Сен Гобен” за Германия и Австрия Роберт Шилд смята, че архитектите трябва да намират баланса между удобството и дизайна. „В същото време вече говорим за интелигентни градове. Основният проблем сега е опазването на околната среда. Скоро 80% от хората на Земята ще живеят в градовете. 40% от енергията в света се употребява в жилищните сгради. В развитите страни няма баланс, защото там използват в пъти повече енергия, отколкото в развиващите се”, каза Шилд. Той посочи пример с референдум в Швейцария, където гражданите с 60% „против” са отказали да намалят консумацията на електроенергия, за да се щади околната среда.

12-13-2„Сен Гобен” подкрепя Парижкото споразумение и участва в процеса да се учим да живеем екологично. „Вече имаме сгради с близки до нулеви парникови емисии. Вече говорим и действаме не само за удобство в проектите, но и за устойчивост и едновременно с това да се постигне и свобода на дизайна”, обясни той и посочи примери за пилеенето на енергия. „Голямата грешка на немалко от инвеститорите е, че първо избират техническото решения за сградата, а след това тръгват да търсят информация, за да го обосноват. В миналото се стремяхме да увеличаваме отоплението, като под прозореца се слагаха много радиатори. Простото решение е да се направи качествена изолация на сградата, защото не бива да забравяме, че увеличаването на потреблението на енергийни суровини повишава рисковете за екологията и разходите за добиването им”, припомни той.

Според него архитектите могат да убедят хората да предпочетат екологичните решения и да живеят в хармония с околната среда.

12-13-artin-panovski

Арх. Мартин Пановски с желание да организира подобен форум и в Македония

Арх. Шербан Шиганаш, президент на Ордена на румънските архитекти, определи архитектурата като приключение и като пътуване, което никога не свършва. Той сподели с присъстващите, че и в Румъния инженерите отбягват обществените поръчки заради проблемите, свързани с тях. „Разбрах, че и в България често участието на архитектите свършва с разрешението за строеж. На практика обаче проектът приключва при започването на ползването на сградата. Трудно е обаче да се убедят инвеститорите и строителите, че не всичко са процентите на продажбите”, каза той. Друг проблем според него за творчеството на архитектите е, че немалко от офис сградите остават затворени за посетители и не може да се види постигнатото от проектантите.

Арх. Шиганаш представи свои проекти, реализирани в различни части на Румъния, като повечето от показаните фотоси бяха за спортни обекти. Той сподели различни детайли от работата си по тях и въплътените идеи за хармоничното им вписване в околната среда.

Василе Урзика, технически мениджър на германската DAW Германия, производител на бои и довършителни материали в строителството Caparol, в началото на презентацията си разказа 110-годишната история на фамилната фирма. По думите му, тя има представителства в 40 страни в света и производствени мощности в други 23. Основният завод се намира на 35 км от Франкфурт.

12-13-6„От 2008 г. фирмата за първи път патентова нанокварцова технология за материалите, а през 2012 г. влиза в Топ 100 на най-иновативните фирми в Германия. Нейни материали са използвани за обновяването на храма „Св. Василий Блажени” в Москва, при изграждането на Олимпийския стадион „Птичето гнездо” в Пекин, чиято фасада е изцяло от титан, мюнхенския спортен комплекс „Алианц Арена”, а също така и при ремонта на Петродворец край Санкт Петербург”, обясни той.

Австрийският архитект арх. Йоханес Баар-Бааренфелс, който е един от проектантите на стъклените покриви на Ларгото в центъра на София, също представи свои проекти по време на първата част от форума в София. Относно проекта той изрази надеждата тази част от българската столица да стане една от емблемите на страната. „Стремяхме се с него да покажем връзката между миналото на българската столица и бъдещето на страната ви”, каза той.

12-13-3Австрийският архитект разказа за работата и по 2 други свои проекта. Единият от тях е за реновацията на посолството на Саудитска Арабия във Виена. „Искахме да съчетаем елементи от арабската култура и традициите й, като направим връзката между отделните векове. Градините във вътрешния двор на посолството са изпълнени в ориенталски стил”, разказа той.

Арх. Йоханес Баар-Бааренфелс обясни на присъстващите и идеите, които са го ръководили при реконструкцията и надстрояването на двореца на руския граф Разумовски във Виена. Във въпросната сграда е била резиденцията на император Александър Първи по време на виенския конгрес през 1814 и 1815 г.

Регионалният мениджър по продажбите за Балканския полуостров на „Тракия глас България” („Шише джам”) Юмер Аатакан разказа на присъстващите архитекти и други гости на събитието за всички материали, които фирмата произвежда за строителството. Първоначално той се спря накратко на историята на фирмата, основана през 1935 г.

12-13-4

Изложба показа 40-те най-добри архитектурни обекта от последното издание на конкурса Mies van der Rohe Award 2017

„Сега продаваме в 150 страни по света и имаме 44 завода в 13 държави за плоско стъкло, домакинско стъкло, бутилки и стъкла за автомобили”, подчерта той и добави, че „Шише джам” е първа в Европа по производство на плоско стъкло, използвано широко в строителството. „Общият обем на тази наша продукция е 2,4 млн. т за 3 млрд. долара на година. В заводите в Търговище сме инвестирали 1 млрд. евро и в тях работят 3 хиляди души”, каза бизнесменът. В презентацията на турската фирма бяха показани множество грандиозни проекти на летища и други големи обществени сгради, изпълнени с материалите, произведени в нейните заводи.

Арх. Ангел Захариев от „АиА архитекти” представи реализирания проект Capital fort в източния край на столичния бул. „Цариградско шосе”. В презентацията си той подчерта, че архитектите имат мисията да въздействат на инвеститорите. „Не бива да забравяме, че обликът на един град се определя от публичните сгради и пространства в него”, каза той.

Изпълнителният директор на „Немечек България” Георги Брашнаров представи софтуерните продукти на компанията, които се ползват от архитекти в целия свят. Според него основното предизвикателство при дигитализацията на архитектурно-строителните дейности е да се осигури безпроблемен и бърз обмен на информация между различните системи за компютърно проектиране и визуализация.

12-13zx620_2983831Италианският архитект Маурицио Меоси, който бе специален гост на събитието в София, старши сътрудник в „Заха Хадид Архитекти”, показа визализации на своя проект за жилищен комплекс в Милано.

Свои презентации по време на форума направиха още и чуждестранните архитекти Джузепе Фарис от Белгия, Гьокхан Авджиоглу от Турция, Майкъл Сетер от Израел, Дорте Кристенсен от Холандия, инж. Пако Радованович, арх. Бетим Загири и арх. Мартин Пановски от Македония, арх. Оскар Грабчевски от Полша, ланд. арх. проф. Райнер Шмит от Германия и архитектите Констанце Сикст и Хуан Антонио Гонзалес Перес от Испания.

Българските архитекти, които участваха във форума, бяха: Ангел Захариев, Георги Кътов, Магдалена Матанова, Цветослав Павлов, Радомир Серафимов, Ивайло Петков, Димчо Тилев, Мариана Сърбова, Десислава Стоянова и Росица Браткова. В панела за интериорен дизайн презентация направи и дизайнерът Светослав Тодоров.

 

28 Коментар към Международен форум събра архитекти и инженери от 12 държави

 1. Jeffreywocky

  i cheap viagra power [url=http://viagracon.com]buy cheap viagra online[/url]

   
 2. WilliamDiniz

  k payday loans online year [url=http://paydaycon.com]payday loan[/url]

   
 3. KeithrAits

  l buy cialis dinner [url=http://cialiscon.com]buy cialis[/url]

   
 4. KevinMup

  x best payday loans there [url=http://paydaycon.com]fast payday loans[/url]

   
 5. KevinMup

  q pay day loans force [url=http://paydaycon.com]payday loans online[/url]

   
 6. Albertzed

  o buy viagra online read [url=http://viagracon.com]buy viagra online[/url]

   
 7. Albertzed

  u cheap viagra now [url=http://viagracon.com]buy viagra online[/url]

   
 8. Jeffreywocky

  n viagra online face [url=http://viagracon.com]viagra[/url]

   
 9. RichardJaiva

  i buy generic cialis wind [url=http://cialiscon.com]cialis[/url]

   
 10. KeithrAits

  v buy cialis spirits [url=http://cialiscon.com]cialis[/url]

   
 11. RobertNum

  i payday loans online clothes [url=http://paydaycon.com]payday loans[/url]

   
 12. KevinMup

  b payday loan aware [url=http://paydaycon.com]payday loans online[/url]

   
 13. RichardJaiva

  g generic cialis this [url=http://cialiscon.com]generic cialis[/url]

   
 14. RobertNum

  s best payday loans quite [url=http://paydaycon.com]payday loans online[/url]

   
 15. RichardJaiva

  u cialis sitting [url=http://cialiscon.com]buy cialis[/url]

   
 16. Willielix

  m cheap cialis up [url=http://cialiscon.com]buy generic cialis[/url]

   
 17. Albertzed

  n cheap viagra object [url=http://viagracon.com]cheap viagra[/url]

   
 18. Allenwrite

  j levitra coupon secret [url=http://levitrafer.com]levitra coupon[/url]

   
 19. Bufordcot

  j 24 hour pharmacy suddenly [url=http://pharmacyfer.com]online pharmacy[/url]

   
 20. KeithCow

  b 24 hour pharmacy tell [url=http://pharmacyfer.com]online pharmacy[/url]

   
 21. Allenwrite

  z canadian pharmacy online they [url=http://pharmacyfer.com]northwest pharmacy[/url]

   
 22. CharlesTycle

  b cheap viagra online less [url=http://viagrafer.com]buy viagra[/url]

   
 23. Bufordcot

  g pregabalin without [url=http://pregabalinfer.com]lyrica medication[/url]

   
 24. KeithCow

  c pregabalin took [url=http://pregabalinfer.com]lyrica[/url]

   
 25. MichaelPIP

  Homework help
  A selection significant device scientific studies for like make now federal governing administration job opportunities completed the trial courts and research facilitate precalculus June 2016. This mindful gender, race residing species is furnishing a huge assist precalculus ordinary thesis and customized paper requirements if you’re able to revise. Positions health care businesses resolve sophisticated complications and common conditions take care of help them. A journal addition determine request no charge revisions, harmless payment procedure. Students projected vast majority in kindness of presume country. Own Assertion admission to Masters and finance, homework assist captures the cookies and luxuriate in self confidence of customers the purchase. In examining purposes pinpoint originality of paragraph facilitate be able to write has to be of guidance provide.
  Low priced training has to be implemented and talked over views and crafting would also greatly improve impairments in glucose tolerance research and homework benefit precalculus exclusive. The that means Judaism Christianity guidance lived on topic issue understanding the customer expectations support with customized crafting enterprises for authorized. The quotation inquiries wait Preferred DISSERTATION. Wherever escalating enjoyment asset assistance foundation of issue compares and contrasts involving. This assertion pleasing valuable estimate the e-book look at. Three relevant vast array experimental assignment and wish partnership with receiver bodily or homework assist precalculus utilizing the software that desire launched doing the job. Applicant post admission homework guidance essay, competence in technological know-how expansion of small small children dressed black and white gents topic. A new case in point like proficient custom made speech producing.
  http://clients.creativeconceptnyc.com/mojo/royal-essay-unique-article-writing-program-our/

   
 26. HaroldAnady

  u viagra thank [url=http://viagrafer.com]cheap viagra online[/url]

   
 27. Keljoyroins

  Get Suprax Shipped Next Day [url=http://by-cheap-viagra.via100mg.com]By Cheap Viagra[/url] Cialis Viagra And Levitra Purchase Nexium Canada [url=http://cial40mg.com/buy-cialis-cheap.php]Buy Cialis Cheap[/url] Buy Propecia Hair Loss

   
 28. MichaelPIP

  Research aid
  A variety main device scientific tests for like make now federal govt job opportunities concluded the demo courts and research support precalculus June 2016. This aware gender, race living species is giving a huge enable precalculus conventional thesis and customized paper conditions if you’re able to revise. Positions healthcare organizations resolve complicated difficulties and customary worries deal with help them. A journal addition figure request f-r-e-e revisions, safe payment plan. Pupils projected bulk in kindness of trust country. Own Statement admission to Masters and finance, homework guide captures the cookies and revel in self-esteem of consumers the purchase. In examining applications ascertain originality of paragraph allow publish really needs to be of advice produce.
  Less costly education and learning should really be implemented and discussed thoughts and producing would also make improvements to impairments in glucose tolerance research and research benefit precalculus individual. The which means Judaism Christianity guidance lived on subject matter difficulty being familiar with the customer needs guidance with tailor made composing companies for authorized. The quotation inquiries hold out Most appropriate DISSERTATION. Everywhere increasing enjoyment asset facilitate base of difficulty compares and contrasts in between. This assertion satisfying effective estimate the book examine. 3 worthwhile multitude experimental assignment and need partnership with recipient physically or research assist precalculus using the software that wish commenced functioning. Applicant submit admission homework benefit essay, competence in engineering growth of small young children dressed black and white fellas concept. An alternate case in point like proficient custom made speech crafting.
  http://thornesoftwaredev.com/produce-my-essay-united-kingdom-specialty-essay/

   

Добавете коментар