Международен проект представя нова скулптура в градското пространство на София

0
Арт инсталация на френския артист Уилфрид Алмендра

Галерия „Сариев“ и работилниците за скулптура „Марковстудио“ започват заедно съвместен международен проект, който ще бъде насочен към съвременната скулптура и нейното място в споделените градски пространства – паркове, градини и публични сгради. В рамките на инициативата ще бъде създадена творба, която ще бъде инсталирана в София през есента на тази година. Нейният автор, френският артист Уилфрид Алмендра, ще бъде първият, който ще работи по проекта в България. Инициативата носи името Sariev+Markov Sculpture Projects, а фокусът му ще се разгърне в три направления – резиденция за създаването на публична скулптура; образователен модул с гостуващия автор и кураторите на проекта, под формата на лекции, уъркшопи и дни на отворените врати; изложба, която проследява създаването на скулптурната творба. За да представи международния аспект на проекта, в България ще пристигне и Дария дьо Буве, старши куратор в най-големия френски музей за съвременно изкуство – „Пале дьо Токио“, Париж. Нейният опит включва работата ѝ с институции като Венецианското биенале и колекцията „Пеги Гугенхайм“ във Венеция, Музеят за модерно изкуство и арт организацията Independent Curators International в Ню Йорк, също и с галериите Zlotowski в Париж, Alessandra Bonomo в Рим и Lili Marleen в Ню Йорк.

Галерия „Сариев“ в Пловдив е позната като място за представяне на съвременното изкуство и представлява български съвременни автори в България на някои от най-важните световни арт форуми.

„Марковстудио“ са известни както с работата си със световноизвестни имена в съвременната скулптура като Пол Маккарти и Ричард Джексън, така и с реставрацията на скулптурните паметници „Лъвов мост“, „Цар освободител“ и „Шипка“.

Sariev+Markov се осъществява в партньорство с Френския институт у нас, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия „Васка Емануилова“, фондация „Отворени изкуства“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си