МВР предлага: По-ниска скорост за движение по магистралите

0

По-ниска скорост на движение по българските магистрали и по-високи глоби за нарушителите на пътя предлагат от МВР. Искането е за намаляване на максимално допустимата скорост по автомагистралите от 140 км/ч да стане 130 км/ч, за водачите, които са с категория „B“. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект за промени в Закона за движение по пътищата. Според друга редакция на път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, е разрешено движението само на пътни превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч, към момента тя е 50 км/ч.

Като мотиви се посочват, че със законопроекта се цели повишаване на безопасността на движението по пътищата, увеличаване на превантивния ефект на нормативната уредба

Увеличават се и наказанията за нерегламентирани състезания по пътищата. При системни нарушения глобата става тройна, а шофьорската книжка се отнема за три години. Забранява се още да се поставя фолио на челното стъкло и стъклата на предните странични врати на превозните средства.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си