Навигатор Home » Екология » МАСОВО Залесяване и грижа за птиците в Седмицата на гората

МАСОВО Залесяване и грижа за птиците в Седмицата на гората 

11-GORA

Община Белица, Държавно горско стопанство, Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ и училищата от региона се включиха в националната инициатива „Седмица на гората”. „Създаване на ученическа гора“ е мотото на залесителната акция, проведена в местността Трестеник. В нея се включиха възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и гимназия „Никола Вапцаров“. Учениците от четвъртите класове от училищата в община Белица пък представиха свои рисунки на тема природа в залата на Туристическия информационен център. Най-добрите майстори на четката получиха награди от Държавно горско стопанство – Белица.

Горските стопанства в областите Кюстендил и Перник отбелязаха Седмицата на гората с друга инициатива – изработват къщички за птици, които ще бъдат поставени на различни места по паркове и градинки, съобщиха от Регионалната агенция по горите.

Акцията е пилотна за района, а къщичките се правят по английски модел с размери 250 на 150 милиметра за по-маломерните пернати обитатели по парковете. Ще бъдат изработени около 400-500 броя за двете области. Част от тях вече са готови и ще бъдат поставяни по дърветата от деца и ученици, поясняват от регионалната дирекция.

Идеята е децата да разберат, че за гората еднакво важни са както дърветата, така и останалите горски обитатели и птиците и за тях трябва да се полагат грижи. Организаторите на акцията се надяват децата сами да започнат да правят подобни къщички с помощта на семействата си.

 

 

Добавете коментар