Навигатор Home » Архитектура » Мартин Кеворкян, дизайнер: Предизвикателство е не само да създадеш естетически и функционално издържан продукт, но и да намираш решения за всеки проблем

Мартин Кеворкян, дизайнер: Предизвикателство е не само да създадеш естетически и функционално издържан продукт, но и да намираш решения за всеки проблем 

Мартин Кеворкян е роден през 1978 г. в Хасково. Завършва Профилирана гимназия с изобразително изкуство в родния си град. Продължава образованието си в специалност „Моден дизайн“ във Варненския свободен университет. Стажува за кратко в Гърция.
Успоредно с интереса към дизайна на дрехи развива интереси и към архитектура, интериор, типография, графичен и продуктов дизайн. През 2011-а завършва курс за професионален интериорен дизайнер. През 2015-а получава професионално предложение и се мести да работи и живее в София. Ангажиран е в проект за разработване на екстериор и интериор на сграда, както и на прилежащия й площад. Към днешна дата работи като дизайнер в строително-инвестиционна компания BESO homes. Занимава се още с рекламата и корпоративната идентичност на група ресторанти в София, Влас, Несебър и Пампорово.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Въпрос на нагласа. Някои хора очакват с нетърпение момента, в който ще продължат живота си някъде на друго място, с друг начин на живот, в друга среда, с чужди навици и порядки, в чужда култура. Аз съм от онзи тип, който се чувства комфортно тук, свикнал съм и с манталитета на българина, и с особеностите на живота в България. Никога не съм бил с идеята, че някъде другаде бих се чувствал по-добре или реализирал по-добре. Ежедневието ми е изключително динамично, изпълнено с професионални ангажименти от различен характер. Един от най-интересните проекти, по който съм работил, е по екстериора и интериора, както и по техническото преоборудване на чисто нов катамаран Lagoon 620. Щастлив съм от факта, че работя с клиенти, които ме вдъхновяват, и по проекти, които винаги са предизвикателство. Тук се чувствам комфортно и непрестанно се развивам в областите, които представляват интерес за мен. Непрекъснато се отварят нови възможности. Смятам, че в България има огромен потенциал за развитие, и се радвам да призная, че болшинството от колегите ми са на много добро ниво, създават неща, които впечатляват.

– С какви проблеми се сблъсквате по време на работа?

– Проблемите, с които се сблъсквам по време на моята работа, са свързани най-често с некомпетентността и некоректността на хора и фирми, с които понякога ми се налага да работя, с нежеланието им да се постараят да постигнат по-добри резултати, да дадат нещо повече от себе си. За щастие, те са единици на общия фон, но винаги са предпоставка за усложнения. Характерно за работния процес е, че е изпълнен със ситуации, в които се налага да се вземат бързи решения, да се преценява в движение – все предпоставки нещо да бъде пропуснато или недобре премислено. Работата на дизайнера е не само да създава естетически и функционално издържан продукт, но и да намира решения за всеки проблем, без значение от естеството му.

– В каква обществена кауза бихте се включили:

– Бих подкрепил всяка кауза, която има за цел да направи живота ни по-красив, по-устроен, по-комфортен, по-добре функциониращ.


ПРОЕКТИ


7_1-(3)7_3-(1)

7_1-(2)

Проект „Апартамент 43″


7_2-(1) 7_2-(2)

7_2-(3)

Carpe Diem LAGOON 620


  7_3-(3) 7_3-(4)

7_3-(5)

Проект „Апартамент 10″ Симеоново


Добавете коментар