21 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Археолози докладваха последните си открития от кастела Алмус и Рациария

Археолози се събираха на научна конференция в Лом. На нея те отчетоха преминалото археологическо лято и докладваха последните си открития, направени при разкопки през изминалите месеци, информираха от Историческия музей в града. Форумът е организиран от музея в чест на неговата 95-годишнина и от общината.

Изнесени бяха факти за находките в късноримския кастела Алмус в град Лом, в римския град Рациария край видинското село Арчар, както и за последните проучвания в местността „Градище“ при Враца.

За живота в римската провинция Крайбрежна Дакия информираха ръководителите на разкопките Валери Стоичков, доц. Здравко Димитров, доц Иво Топалилов, Нарцис Торбов.

В конференцията взеха участие учени от БАН и СУ „Климент Охридски“. След срещата участниците във форума посетиха разкопките в кастела Алмус, в който преди дни бе открито малко златно съкровище.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ