Надявам се повече млади хора да мислят като мен и да изберат да останат тук пред това да емигрират

 

Мария Никодимова е родена през 1990 г. в София. Тя е архитект, интериорен дизайнер и 3D визуализатор. Завършва магистърска степен по архитектура в Универистета по архитектура, строителсво и геодезия, катедра „Архитектурни конструкции”. Дипломната й разработка за многофункционална спортна зала в Стара Загора е отличена с награда от КАБ. Печели престижния конкурс за интериорен дизайн „Баня на годината” през 2013, 2015 и 2016 г., както и отличия от „Dorma”, „Kare” и „Baumit”. Работи в няколко големи архитектурни бюра. Интересува се от параметричния дизайн и архитектура. Основава свое студио, което специализира в областта на архитектурното проектиране, интериорния дизайн и 3D визуализацията.

  • Защо избрахте да се реализирате в България?
  • В България има много талантливи млади хора. В момента страната ни се развива прогресивно и има възможности за реализация. В днешния, все повече глобализиращ се свят, когато се намираш тук, в България, можеш да работиш и за чуждестранни клиенти, като носиш печалби за страната си. Такъв род сътрудничество е ползотворно както за чужденците, така и за нас. Трябва само да започнеш да мислиш малко по-неконвенционално, да се огледаш и видиш, че светът е пълен с всякакви възможности. Не мисля, че да отида в чужбина, е правилното решение, особено когато работя в архитектурната сфера. Навсякъде е трудно. Имам много познати чуждестранни архитекти и знам, че те са изправени пред не по-малко препятствия за реализация в собствените си страни. Надявам се повече млади хора да мислят като мен и да изберат да останат тук пред това да емигрират.
  • С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?
  • След като основах свое студио, основният проблем, с който се сблъсках като млад специалист, беше да спечеля доверието от страна на клиентите. Мисля, че да изградиш доверие, е един от основните фактори да изберат точно теб. Много се радвам, когато някой клиент реши, че иска точно мен пред всички останали талантливи колеги. Винаги държа много на качеството и се опитвам да дам всичко от себе си за проекта. Смятам, че успявам да се справя добре със задачите, защото клиентите се връщат отново.

Друг проблем, с който се сблъсквам, е, че пазарът ни е залят от архитекти. Твърде много студенти завършват архитектура всяка година, университетите и Министерството на образованието не се съобразяват с пазара на труда, вследствие на това критерият за прием е нисък и така се опорочава професията. Няма регулатор за приема. Трудът на специалистите се обезценява заради голямата конкуренция, която се създава. Много колеги са принудени да се преквалифицират в друга сфера, след като са завършили, заради по-добрите условия на заплащане, а от това губи държавата.

  • В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?
  • Обществената кауза, в която бих се включила, е опазването на зелените площи в София от застрояване. Пътувала съм в много европейски градове и това, което ми прави винаги впечатление, като се прибера в София, е колко зелен град е в сравнение с другите. Това е една много позитивна отличителна черта на нашата столица и ще се радвам да остане така.

В тази връзка аз съм категорично против увеличаване на интензивността и плътността на застрояване на 80% в централните градски жилищни зони. С това се намаляват и без това оскъдните зелени площи на центъра, а те са очарованието и „белите дробове” на нашия град. Надявам се общината да намали плътността на застрояване, която преди няколко години с устройствен план без много шум увеличи за централните части на града.

7-Интериор-на-антре 7-интериор-на-баня 7-интериор-на-баня2 7-Интериор-на-дневна 7-Интериор-на-нощен-клуб 7-Интериор-на-офис 7-Интериор-на-спалня 7-небостъргач-Rose-Tower 7-Спортна-зала-гр.-Стара-Загора

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си