Председателят на международното жури арх. Йън Ричи обявява името на победителя

„Българската архитектура като част от Европейската“ бе мотото на първото издание на форума

Катя КОСТОВА

Малък проект с името „Демократос” за преустройство столова в актова зала в училище в курорта „Свети Влас” на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов стана №1 на „Българските архитектурни награди”, връчвани за първи път от Камарата на архитектите в България.

8-9_Nagradi-4
Авторите на проекта победител

„Събитието е първо по рода си за Камарата на архитектите – каза при откриването на церемонията по връчването на наградите нейният председател арх. Борислав Игнатов. – За всеки архитект е чест и най-високо признание да може да покаже своите творения пред колегите, пред които имаме респект и чието мнение искаме да чуем. Така започваме една добра традиция. Конкурсът е организиран с помощта на наши колеги от съседните държави и с изцяло международно жури от признати имена. С тези награди се търси архитектурната значимост на проектите и за това няма категории. Няма значение колко е голяма инвестицията или проектът. Важното е да се променя животът на хората и да бъде добър пример за в бъдеще и не само да бъде награден, но и да бъде изследван. Важното е сред колегията да се създаде усещането, че добрите неща не остават незабелязани и се отличават”, добави арх. Игнатов. По думите му, с международното жури решението кой да бъде номиниран и награден се е целяло мнението да не се влияе от симпатии или антипатии. Не само наградените, но и 16-те номинирани проекта от общо участвалите 41 са били избрани от чужд екип, в случая от ръководителите на архитектурните гилдии от няколко балкански страни – Албания, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.

8-9_Nagradi-3
От името на министъра на културата Боил Банов приветствие поднесе неговият съветник Венцислав Велев

Приветствие от името на министъра на културата Боил Банов, под чийто патронаж се проведе церемонията, прочете неговият съветник Венцислав Велев. На церемонията присъстваха и председателите на Камарата на строителите в България (КСБ) Николай Станков и на Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране (КИИП) Иван Каралеев, представители на МРРБ.

Във встъпителното си слово председателят на международното жури арх. Йън Ричи от Великобритания подчерта етичната страна на конкурса. „Решенията на журито са важни за това какъв принос и пример ще се даде на архитектите. Обърнахме внимание на социалния контекст и в тази връзка търсихме кой проект да отличим. Проект, който да е отвъд даденостите, нормалното и смятаното за комфортно. Архитектите са в уникалната позиция да мислят напред и визионерски през целия си живот”, добави британският архитект.

Първата от четирите специални награди бе връчена от арх. Паоло Бреша (Италия) и Калин Пейков от „Сент Гобен” на авторите на проекта за експозиция на триъгълната кула на Сердика – арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков, арх. Драгомир Николов.

Другата от специалните награди получиха арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Росица Христова за проекта Стара къща с бял бетон в Стара Загора. Тя бе връчена от арх. сър Филип Самин (Белгия) и Иван Думанов от „Юнг”.

Следващата специална награда бе връчена от арх. Карем Язган (Турция) и инж. Тони Димитров на арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев за офис сграда в старата част на Варна.

За подгласник на победителя бе обявен проектът „Магазия 1”, в Пристанище Бургас, с автори арх. Мариана Сърбова, арх. Десислава Стоянова, арх. Петя Танъмова. Арх. Шербан Тиганас (Румъния) каза, че журито е било впечатлено от качеството на проекта.

Специалната статуетка за победителите – „Демократос”, която също е била избрана с конкурс, бе връчена от председателя на журито арх. Йън Ричи и председателя на КАБ арх. Борислав Игнатов. Арх. Ричи акцентира на факта, че проектът на практика променя възприятията на обитателите на сградата и начинът им на държание вътре нея.

След като получи приза, арх. Галина Милкова каза: „Беше изненадващо, защото това беше най-малкият проект като квадратура. Но точно тези малки проекти имат силата да променят. И са малки, но с голямо социално значение”.

Двама от спонсорите на церемонията – „Немечек” и „Алумил”, връчиха грамоти на останалите 11 номинирани проекта на първите „Български архитектурни награди”.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ

8-9_kare-Juri_Ian-Ritchie
арх. Йън Ричи

Председател – арх. Йън Ричи от Великобритания – Кавалер на Ордена на Британската империя, почетен член на Кралския съюз на архитектите в Шотландия и на Американския съюз на архитектите, първият чуждестранен архитект, отличен със сребърен медал за иновации от Френската академия на архитектурата. Носител е на повече от 70 британски и международни награди за архитектура. Членове на журито са: белгийският архитект арх. сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), арх. Шербан Тиганас (Румъния), и арх. Паоло Бреша (Италия).

8-9-KARE--juri-Avatars_Philippe-Samyn
арх. сър Филип Самин (Белгия)
8-9_kerem_Yazgan
арх. Карем Язган (Турция)
8-9_kare-6erban-Cigana6
арх. Шербан Тиганас (Румъния)
8-9_kare-paolo-bre6a
арх. Паоло Бреша (Италия)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проектът „Демократос” на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов пребори конкуренцията и стана №1

8-9_Nagradi-5A 8-9 8-9_Nagradi-5

Номинираните 16 проекта, от които бяха избрани победителите в първото издание на „Български архитектурни награди”:

1. Подиумът на Capital Fort в София (арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев)

2. Социална сграда в кв. „Надежда” в София (арх. Румен Първанов, арх. Искрен Галев, арх. Юлия Дукова, арх. Елена Желязкова

3. Beer Box е реализиран през 2016 г. и първата реализирана обществена сграда в България от морски контейнери. Намира се в ж. к. „Младост 1”, София 2016 г. (автори арх. Румен Първанов, арх. Искрен Галев, арх. Юлия Дукова, арх. Николай Ковачев)

4. Сграда 5 се намира в центъра на Бизнес Парк София, в югоизточната част на София (автори арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев)

5. Varna Office Building – Варна (автори арх. Магдалена Матанова, арх. Христо Хаджиганчев)

6. Демократос, (автори арх. Галина Милкова, дизайнер Недко Николов), училище в курорта „Св. Влас”

7. Mountain View Residence в София (автори арх. Димитър Димитров, арх. Мария Димитрова)

8. Sunny Garden Complex в София (автори арх. Димитър Димитров, арх. Мария Димитрова)

9. Стара къща с бял бетон в Стара Загора (автори арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Росица Христова)

10. Дълга къща на лек наклон в Търговище (автори арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Минков, арх. Антонина Илиева)

11. Къща за наблюдение, с. Медовина, обл. Търговище, (автори арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов)

12. Жилищна сграда, ул. „Люботрън”, София (автори арх. Андрей Андреев, арх. Петя Николова, арх. Стефан Апостолов)

13. Остъкление на софийското Ларго (автор арх. Христо Генчев)

14. Магазия 1, в Пристанище Бургас (автори арх. Мариана Сърбова, арх. Десислава Стоянова, арх. Петя Танъмова)

15. Триъгълната кула на Сердика, София (автори арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков, арх. Драгомир Николов)

16. Пловдив Цар Симеоновата градина, реконструкция и възстановяване (автор арх. Петко Прокопиев)

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си