Магията на коледните базари в Европа

Старинни малки улички, вековни къщи, светлини и богата украса привличат туристи от цял свят

0
Загреб, Хърватска

Греяно вино, аромат на топъл шоколад, богата украса, светлини и множество развлечения. Това представляват традиционните коледни базари в Европа, които са неизменна част от зимния облик на големите градове. Магическата атмосфера привлича хиляди туристи от цял свят, които са определили и най-добрите коледни дестинации в Европа за Зима 2018/2019 в класацията на сайта europeanbestdestinations.com.

Начело на тази класация за трета поредна година е Загреб, Хърватска. Броят на туристите, посещаващи града по време на коледните празници, се увеличава с всяка година. Тогава градът се превръща в един огромен коледен базар – всяка вечер има игри, дегустации, танци, пеене, семейни забавления. Има и забавен коледен трамвай, който вози децата заедно с Дядо Коледа, феи и елфи. Центърът на коледните събития и основният коледен базар се намират на площад „Иелачич” и предлага местни специалитети, много музика и танци. Организира се всяка година от 26 ноември до 8 януари.

Колмар, Франция

Image 1 of 1

Второто място е отредено на Колмар, Франция. Средновековното градче разкрива магията на Коледа в най-чиста и красива форма. На старите площадчета в града са разположени цели пет огромни базара – всеки от тях е като малко селце. В тази си форма коледният базар се провежда едва от 18 години, но вече е успял да придобие голяма популярност като коледна туристическа дестинация.

Комбинацията от старинни малки улички, вековни къщи и богата коледна украса придава на градчето невероятна приказна атмосфера.

Виена, Австрия

Image 1 of 1

Подобен дух носи и Старовиенският коледен базар, който е класиран на 3-то място. Той се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата Коледна ясла в Австрия базарът във Виена е известен и с висококачествените занаятчийски изделия, които се предлагат там. Провежда се вече над 700 години и е сред най-популярните и красиви в Европа.

Будапеща, Унгария

Image 1 of 1

На коледния базар в унгарската столица Будапеща е отредено 4-то място. Той се намира на централния площад „Ворошмарти”. Да се разходите до там и да не си купите от ръчно изработените подаръци, е голяма грешка. Типични за унгарските базари са и украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, които отдалече приличат на гирлянди за елха. Интересното е, че в Будапеща е позволено да се предлагат само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Предлага се и задължителната за такива места вкусна храна, но също така и храна за душата – концерти, театрални и куклени постановки. Друга атракция на базара в унгарската столица е ежегодното светлинно шоу върху фасадата на Gerbaud Coffee Huose.

Страсбург, Франция

Image 1 of 1

Пета позиция в класацията заема Страсбург, Франция.

Christkindelsmärik е най-старият коледен базар в Европа. Началото му датира от 1570 г. Особеното при него е, че типичните дървени павилиони са разположени не само около Страсбургската катедрала, а в целия град. В момента базарът разполага с 300 щанда на 12 локации в центъра. Там посетителите винаги ще намерят нещо, което ще е по вкуса им – от традиционните сувенири, през изкусителните национални специалитети, до класическия сладкиш “Bûche de Noël”.

Монбелиард, Франция

Image 1 of 1

Вкусни френски сладки могат да се намерят и в Монбелиард. Градчето не е типична коледна дестинация, но отзивите на туристите са много позитивни и това го поставя на 6-о място в тази класация. Приятната атмосфера на коледния базар се дължи на прекрасната украса и голямото разнообразие. от щандове, където всеки може да намери нещо по свой вкус.

Аахен, Германия

Image 1 of 1

Седмото място в класацията е дадено на гр. Аахен, Германия. Всяка година преди Коледа площадите и улиците около катедралата и кметството на немския град се превръщат в панаир от светлини, цветове и изкусителни аромати. Коледният базар в Аахен е една от задължителните дестинации, които трябва да се посетят по това време.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си