Модерен и елегантен начин да си осигурим съприкосновение с природата на закрито

20-9Ако обичате естествената зеленина и градините, но нямате достатъчно място, за да имате своя мечтан зелен кът, добро решение е изграждането на зелена стена. Тя стои добре навсякъде – в интериора, на терасата или върху фасадата. Живите стени, или така наречените вертикални градини, набират все по-голяма популярност у нас. Те представляват конструкции, покрити със зелени растения, и могат да красят интериора или външните стени на сградите. Идеята не е нова, но напоследък се лансира все повече предвид множеството ползи, които носи за околната среда и здравето, както и естетичните им качества.20-6

Вертикалните градини подобряват качеството на въздуха. Растенията поемат въглеродния диоксид и произвеждат кислород. Те също така филтрират различни замърсители, създават по-чист въздух и могат да отстраняват 87% от токсините вътре в дома само за 24 часа. Това помага на хората да дишат по-лесно, особено на закрито. Екостените биват няколко типа.20-7 За зелени могат да се приемат и обикновените стени, обвити в бръшлян, но има и такива, които са специално проектирани да съдържат растителност. Последните могат да бъдат конструирани по различни начини, например да са направени от панели с предварително засадена растителност или със сменяеми тави, които се вместват в слотове в стената. Това позволява лесното им отстраняване, ако е необходимо.

20-1Вертикалните градини се различават и по отношение на начина, по който функционират. Някои модели изискват ръчно поливане, други имат вградени тръбни системи, а трети разчитат на хидропонни системи, които използват капково напояване. Според желаната естетика и ефекти могат да се подберат различни видове растения – мъхове, папрати, храсти, цветя и др.
20-8

20-5Мъхът е 100% натурален, естествен и екологичен материал. Възможно е да се постави в рамка като картина или цялата стена зад дивана да бъде облечена с него. Ако търсите зеленина за вашия интериор, но не ви бива в отглеждането на стайни растения, то мъхът е идеален за вас. За разлика от естествените растения той не изисква да се полагат големи грижи – като присаждане и торене, каквито са необходими за 20-3стандартните стайни растения. Живият зелен мъх е модерен и елегантен начин да си осигурим съприкосновение с природата на закрито, като създадем уникални интериорни дизайнерски повърхности. Използва се за декорация на стени и тавани, като внася ново впечатляващо измерение на интериорните пространства. Едно от безспорните му качества е, че е напълно органичен, антиалергенен и не се нуждае от никаква поддръжка. 20-14Той има хигроскопичната текстура, като естествено абсорбира влагата и запазва меката си като памук структура. Зеленият мъх внася скандинавския опит в оформянето на интериори, като пролетно зеленият декоративен вид може да се прилага в различни форми – плоски или овални. Цветовете, в които се използва, варират, гамата също е разнообразна. Модерна артдекорация от мъх можете да внесете в дневната на вашия дом, в кухнята, на стълбището, та дори и в банята.

20-420-12

20-13Този интериорен декоративен похват е чудесен и за работни помещения – офиси, кабинети, тийнейджърски стаи. Мъхът е абсолютно безвреден, с което е напълно приложим навсякъде. Въздействието му е елегантно, естествено и ненатрапчиво – истински съвременен дизайнерски шик, който вече е достъпен за всеки от нас.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си