Магистрала „Хемус“ стига до Велико Търново след три години

0

Проектира се и пътен възел в подножието на „Трапезица”, който ще отклони транзитния трафик между областния град и Горна Оряховица

Лилия ЦВЕТАНОВА

Автомагистрала „Хемус“ ще достигне Велико Търново през 2021 година, обяви по време на втората национална дискусия за доизграждането на аутобана, провела се в Старата столица, регионалният министър Николай Нанков. Той съобщи, че са налице реалните предпоставки АМ „Хемус“ да е напълно завършена в началото на 2024 година.

„АМ „Хемус“ и скоростният магистрален път Русе – Велико Търново са разглеждани като едно цяло. Те са приоритети на настоящето правителство, защото ролята им за икономическото възраждане на цяла Северна България е огромна“, подчерта Нанков. Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов още през тази година ще стартира изготвянето на парцеларните планове и отчуждаването на земи за реализация на проекта. В близко бъдеще, след завършване на аутобана, пък възможност за независимо финансиране ще осигури въвеждането на тол системата, което ще се случи още през следващата година, подчертаха инж. Дончо Атанасов и министър Нанков.

Междувременно се движат активно и други инфраструктурни обекти в региона. Идеен проект на община Велико Търново предвижда изграждане на Северен пътен възел. Той е внесен в МРРБ през есента на миналата година. Предстои техническо проектиране на обекта, който ще се намира в подножието на крепостта „Трапезица”, информира регионалният министър Николай Нанков по време на дискусията за магистрала „Хемус”. Кметът на В.Търново Даниел Панов обоснова необходимостта от изграждането на такова съоръжение. Северният пътен възел ще облекчи чувствително движението в старата градска част и ще отклони транзитния трафик между Велико Търново и Горна Оряховица.

Според статистиката между двата града ежедневно преминават над 4000 автомобили. Съоръжението ще позволи и директен достъп от пътя Русе – Свиленград до крепостта „Трапезица” и до новия паркинг в подножието на архитектурно-музейния резерват „Царевец”, по чието изграждане се работи.

Община Велико Търново е планирала за тази година също и ремонт на третокласния републикански път между селата Присово, Пчелище, Церова кория, Къпиново и Миндя, както и в отсечката от Арбанаси към Горна Оряховица.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си