16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Магистралата Русе – Велико Търново е обявена за национален обект

Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде обявена за национален обект. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след правителственото заседание. Обявяването на магистралата за национален обект ще улесни процедурите за одобряване на подробния устройствен план (ПУП) на трасето, ще доведе до по-бързи процедури за отчуждаване и ще увеличи възможностите за инвестиции.

Решението е подкрепено от целия кабинет, каза арх. Шишков и допълни, че всички министри са се изказали положително, защото е общо разбирането, че трябва да се сложи ред в проектирането и изграждането на пътища в България.

„Може да кажем, че с това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в проектирането и строителството на пътищата, и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане“, категоричен беше регионалният министър.

Той информира, че през последните 7 месеца по време на управлението на редовното правителство, в определени министерства умишлено планът не е бил съгласуван. „Това вече е преодоляно и техническото проектиране ще стартира с изключително сериозни темпове“, каза Иван Шишков. Вече са готови ПУП и идейният проект за автомагистралата от Русе до Бяла и обхода на Бяла – два от трите бъдещи участъка на автомагистралата. През следващата седмица ще бъде свикан Национален експертен съвет по устройство на територията, който да разгледа и одобри ПУП. След като това стане, ще може да започне процедурата за отчуждаване и изграждането.

„Тази автомагистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, със значение не само за България, а за цяла Европа. Амбицията ни е такава, че няма да спрем дотук с планирането. Максимално бързо ще възложим проектиране на целия транспортен коридор до ГКПП „Маказа“, заяви още министър Шишков. Цялостното изграждане на магистралната мрежа би гарантирало по-голяма безопасност на движението и по-голяма проходимост на нашите пътища, допълни още той.

Освен обявяването на магистралата от Русе до Велико Търново за национален обект, с днешно решение на МС е одобрено изменение на Общия устройствен план на София за разширяване на третия метродиаметър. Той ще е дълъг 6 км, с 6 метростанции и ще минава през Военна академия – ул. „Гео Милев“ – покрай „Арена Армеец“ и ще стигне до „Цариградско шосе“, уточни министър Шишков. След даденото съгласие от МС за изменение на ОУП предстои Столична община изработи ПУП, инвестиционни проекти и да изгради обекта.

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ