Магазинът на Apple в Милано – елегантен микс между история, минимализъм и безупречен модерен дизайн

0

От откриването му през август 2018-а той се превърна в топлокация за гостите на града и за самите италианци

Елвира ГЕНОВА

Технологичният гигант Apple превръща всеки свой магазин по света в арторигинал, а откриването му – в събитие. Компанията инвестират умопомрачителни средства в дизайна и проектирането на търговските си площи. Пример за това е самата им централа в Калифорния, която представлява огромен овал, наподобяващ космически кораб. Футуристичната конструкция е изградена предимно от стъкло и разчита изцяло на възобновяеми източници на енергия.

21-321-5

Последната и най-нова перла в търговското портфолио на фирмата е Apple Store в сърцето на Милано, която посреща клиенти от началото на август 2018-а. На шикозно откриване пред гости и туристи от цял свят е прерязана лентата на атрактивен магазин – изключително елегантен микс между история, минимализъм и безупречен модерен дизайн. Той заема известна част от Piazza Liberty (името на зоната идва от архитектурния стил „Либерти”, в който са построени някои от сградите около площада и са дали името му впоследствие). Магазинът е в абсолютния център на световната столица на модата Милано и на крачки от величествената катедрала Duomo di Milano. Още с появата си влиза в класациите на топобектите, които задължително трябва да се видят в града.

21-6

Среща на вода и камък

Най-голямата изненада е, че самата търговска площ е на няколко нива под земята. Това, което е видимо и посреща хората, е огромен стъклен паралелепипед, декориран с ефектни фонтани. Фронтално на него е оформен класически амфитеатър. Целият площад е покрит с класически сив ломбарден камък, който присъства по фасадите на доста от съседните сгради. Зоната е оградена от два реда декоративни дървета от рода Gleditsia. Намерението на компанията е да използва това пространство за обществени събития и уъркшопи, каквито организира и в други свои магазини.

Още с откриването й тя се превръща в предпочитано място за срещи и почивка както на жителите на Милано, така и на туристите.

21-721-1

Влизането в самия магазин пък е едно незабравимо преживяване – прекосявайки стъкления портал в средата на фонтана, слизате между две стени с вода, която пада от осем метра височина. Стълбите, започващи от входа, минават буквално под водната арка и водят към просторните зали в подземието. Таванът на магазина следва линиите на външния амфитеатър чрез редуващи се светлинни панели с прозорците между стъпалата. Резултатът е иновативно използване на естествена светлина в подземно пространство, което създава хармония и приемственост между търговската зона и града.

21-8

Гледайте, участвайте и научете!

Това е слоганът, който е мотивирал авторите на проекта на тази невероятна търговска и градска зона. Освен магазин с безупречни условия за представяне на продуктите на Apple и удобство за клиентите, те са създали и място за социални контакти и сцена за атрактивни прояви в един от най-обичаните и посещавани градове в Европа. Всеки, който е имал удоволствието да види лично най-новото търговско присъствие на Apple, е категоричен, че с този магазин технологичният гигант е внесъл добавена стойност към артистичната визия и творческата енергия на Милано.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си