Навигатор Home » Икономика » Магазини масово обявяват фалит

Магазини масово обявяват фалит 

Веригата „Пикадили” е в процедура по несъстоятелност от февруари. Това обаче не слага край на дейността на магазините, които от около две години работят със същия бранд през дружеството „Селект трейд”

Запазва се тенденцията от последните две години собственици на малки търговски обекти да обявяват фалит, сочат данните на Националния статистически институт. Само от началото на 2017 г. над 300 магазина за търговия на дребно са закрити, а собствениците им са подали документи, че няма да развиват повече тази дейност. Броят на затворените магазини реално е много по-голям, тъй като голяма част от търговците имат и други обекти и затварянето на един не е повод да ликвидират бизнеса си.

За този период са фалирали и няколко големи вериги като „Карфур” и „Пикадили”, а „Penny” са напуснали страната. Процентът на свободни площи в търговските центрове и моловете в цялата страна е 17%.

В края на 2016 г. регистрираните търговски обекти за продажба на дребно в страната са били 111 745. В сравнение с предишната техният брой е намалял с 4710. Статистиката обаче не отчита реално броя на търговците, които са излезли от този бизнес. Просто на мястото на един затворен магазин най-често се отваря нов и така броят на търговските обекти се запазва, но търговците са намалели. Спадът все пак показва, че фалиращите малки магазини у нас са почти толкова, колкото и тези, които продължават да съществуват.

Най-голям спад има в обектите за продажба на алкохолни и безалкохолни напитки, при които спадът е 11% за година, отчита статистиката. Следват магазините за храни и зеленчуци. Сериозен спад има и в броя на магазините за дрехи и текстилни изделия, както и за обувки. Намалява и броят на обектите за продажба на стоки „втора ръка”.

Увеличават се единствено бензиностанциите и обектите за продажба на вестници.

 

 

Добавете коментар