Лукс и планински кристали на 170 метра надморска височина

Най-новият кабинков лифт в света вече вози туристи до емблематичния за Швейцария връх Матерхорн

0

Камъни сваровски, кожени седалки и планински кристал са част от лукса, който предлага новият кабинков лифт под връх Матерхорн. След близо три години строителство, 52 милиона швейцарски франка инвестиции, 38 изпълнители и подизпълнители, най-високият 3S лифт в света вече вози туристи до емблематичния за Швейцария връх.

Всяка една от гондолите е украсена с планински кристал, а когато тя се издигне на височина от 170 метра над земята, стъкленият под на кабинката става прозрачен и открива гледка към глечерите. За целта е използвано специално стъкло, което реагира на електричество. Дизайнът на кабинките е дело на Паоло Пининфарина. Най-младият представител на известната дизайнерска династия е искал да постигне нещо неповторимо с този проект. „Човек реагира с изумление, когато види нещо, което не е очаквал. Например – толкова лукс на такава надморска височина. Но за мен е повече от ясно, че за добрия дизайн няма граници“, казва той. И допълва, че иска да влезе в историята на дизайна с тези гондоли. „Бъдещето ще покаже. През 40-те и 50-те години на 20 век ние проектирахме неща, които по-късно се търгуваха като обекти на изкуството“, казва той.

Гондолите на лифта се нуждаят от гараж – специален като самите тях – със скъпо дърво и стъклени конструкции. Архитектът Ханс Цурнивен обяснява, че целта била да се създаде привлекателна и предразполагаща среда в различните станции на лифта, за да не приличат те на индустриални халета.

Въжената линия е построена за две години и половина. Изграждането ѝ се превръща в истинско приключение предвид атмосферните условия на близо 4000 метра височина. Усилията обаче били възнаградени – през този зимен сезон въжената линия влиза в редовна експлоатация.

Пространството около луксозното технологично представлява защитена зона. А под самия лифт са създадени два нови резервата, които все още не са нанесени на официалната карта.

Следващият етап от проекта предвижда изграждането на още две съоръжения, които да свържат Zermatt-Cervinia-Valtournenche с Monterosa, създавайки обща ски зона с 540 километра писти.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си