Лоша инфраструктура спъва зимните ни курорти

0

Все още липсват удобни и бързи пътища до ски пистите

Пътуването от големите градове и най-близките летища до най-важните ни зимни курорти отнема много време и причината е, че до тях все още няма удобни и бързи пътища. До най-големия ски курорт на Балканите – Банско, от София се пътува най-малко 2-3 часа. Алтернативно удобно шосе откъм столицата няма и при повреда на пътя през Предела трафикът се затруднява. Така през есента на миналата година силните дъждове активираха свлачище, което отнесе почти половината платно в участък от стотина метра. Почти месец движението беше силно затормозено.4-5vod1
Откъм ГКПП Илинден основният ремонт на пътя към Банско и Разлог е завършен и се очаква през пролетта да получи акт 16. Сагата с него продължи цяло десетилетие, след като фирма „Продевтики“ бе изгонена от проекта преди доста време заради протакането му. Гръцката фирма дори имаше претенции за над 11 млн. евро, но загуби делото в международния арбитраж в Париж. Към другия голям зимен курорт Боровец от София водят 2 пътя. Единият минава през столичните квартали Бистрица и Железница. Преди време той беше основно рехабилитиран с пари по ОП „Регионално развитие“ и е доста удобен. Големият му минус е, че в чертите на немалко от селата, през които преминава, има много дупки. Тези части от трасето не са ремонтирани, защото за тях се грижат общините, а те вечно нямат пари. Другият път от София за Боровец през Панчарево и яз. Искър е доста по-неудобен, с много завои и наклони, но пък е много по-натоварен. На доста места има нужда от ремонт. По информация от Пътната агенция през тази година няма да има средства за основното му обновяване, а ще се прави само изкърпване на дупките. През 2007 г., когато се лансираше усилено проектът „Супер Боровец“, се заговори и за строителството на аутобан между Боровец и София. Тогава дори един български инвестиционен фонд и държавният резервен фонд на султаната Оман обявиха, че искат да строят и магистрала „Рила“ – 80 км скоростен път между Ихтиман, Самоков и Дупница. Инвестицията се изчисляваше на 260 млн. евро. Предвиждаше се и изграждането на 5 площадки за хеликоптери, които да возят туристи от летищата на Пловдив и София.
Концесия за изграждане на автомагистрала или 4-лентов скоростен път между столицата и Боровец пък поиска преди 6 години една от големите български строителни фирми. Дори в АПИ бе обсъждан проект за изграждане на скоростен път „Далечен южен обход на София“ по направлението Дупница-Самоков-Богородица-София. Най-проблемен си остава пътят към Пампорово. Още в първите дни на годината свлачище на шосето Асеновград-Смолян затрудни силно движението на автомобили. От Пътната агенция информираха, че довършването на ремонта на пътя ще бъде започнат през пролетта. Проектът е част от програмата „Транзитни пътища-5“, финансирана със заеми от Световната банка. По информация от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) основното внимание ще се отдели на обезопасяването на 2 големи свлачища – едното на разклона за Лъки и другото близо до Асеновград при ресторант „Високата пещ“. Ще се подменя и хидроизолацията в тунелите по трасето и ще се монтира ново осветление. До края на септември ремонтът на пътя трябва да е завършен.

 

Екзотичен проект свързва две местности с тунел

Най-екзотичната идея за пътищата към зимните ни курорти бе лансирана преди 8 години. Става дума за тунел под Рила, който да свързва Боровец с Банско.
Според авторите й съоръжението съкращава пътя от столицата до Банско най-малко с час. Трасето било известно още от началото на миналия век като Кайзеровия път. Дължината на пътя от софийското летище до Банско през Боровец и тунел под Рила е 125-130 км, срещу 185 км по сегашното трасе. В зависимост от надморската височина има разработени два варианта за изграждане на тунела и те са с дължина между 2,5 и 5 км. Първият е между 1850 и 1950 м височина над яз. „Бели Искър“, минава под седловината „Джанката“ и след около 2 км по долината на р. Грънчарска се достига до пътя по течението на р. Бяла Места. Вторият вариант осигурява още по-пряка връзка с Разложката котловина. При него пътят влиза в тунел на надморска височина 2000 м, над южния край на яз. „Бели Искър“. Подземното съоръжение се предлага да бъде 4-4,5 км (под седловината Горни куки) и да излиза при курорта Семково. Един от най-големите плюсове от реализацията на проекта е, че ще съкрати изключително много пътят между зимните курорти Боровец и Банско. В момента се използват маршрути, обикалящи Рила, и разстоянието между тях е над 200 км. С построяването на нормално шосе и тунел под билото на планината пътят се съкращава до 70-80 км.

 

„Берковски балкан“ зацикли заради кризата

До края на 2015 година ще бъде удължена пистата под връх Ком, съобщи кметът на Берковица Димитранка Каменова. В ход е процедурата за деактуване на два имота с обща площ от 60 дка, необходими за пистата.
В момента те са собственост на държавата, която ще ги прехвърли на общината. Готови сме да купим и оръдие за изкуствен сняг, с което ще привлечем туристи и през времето, когато няма много сняг под върха. Сега пистата има дължина 1,5 км, а с удължаването ще стане 2,6 км. Това е само начален етап от изпълнението на проекта „Берковски Балкан“, който общината разработи за превръщането на Берковица във високопланински климатичен и спортно-туристически център с местно и национално значение. За реализацията му през 2009 година бе създадено акционерното дружество „Ком – 2016“ между общината и строителната компания „Главбулгарстрой“. 4-5-Ski_zona_Kom_4
Стартирането на проекта съвпадна с икономическата криза, поради което не бе намерен инвеститор, готов да вложи 100 млн. лв. за реализацията му. Времето обаче е използвано за проектиране на парцеларния план на зоната, срещи с държавната администрация и потенциални инвеститори, съобщи на среща с кмета Димитранка Каменова представителят на компанията
Калин Пешов.
Проектът предвижда изграждане на нови писти с обща дължина 13 км, въжени линии, 6 седалкови лифта. Лифтове 1 и 3 ще изкачват скиорите до върховете Среден и Малък Ком, а лифт 4 ще свърже село Бързия с връх Щърковица. Два лифта – кабинков и седалков, трябва да свържат Берковица със зоната. Общата дължина на литовете е 9400 метра, а капацитетът им е 1045 туристи на час. Ще бъдат обособени зона за начинаещи, за добри и средни и за много добри скиори. Планира се изграждането на писти за сноуборд и биатлон. На връх Щърковица ще има хеликоптерна площадка.
Създаването на условия за ски спускания и състезания ще се съпътства от изгражаднето на леглова база. Тя ще бъде съсредоточена под върха около сегашната хижа „Ком“ и в местностите Долната кория и Щърковица. Първоначално базата ще бъде с 2200 легла. Проектът предвижда една пета от базата да бъде използвана през цялата година. През зимния сезон за обслужването в нея ще бъдат заети 2000 души.4-5-Ski_zona_Kom_3
Зоната ще има собствено водоснабдяване, източникът вече е открит. Това няма да се отрази на водоснабдяването на Берковица, дори при суша ще
бъде в негова полза. В момента за скиорите по пистата работи само хижа „Ком“, която има 120 места за нощувки. Има ресторант и туристическа кухня. До пистата работят и два ски влека с дължина 800 метра. Единият е детски. Общината в Берковица има готов проект за разширяване на пътя до зоната, дълъг 15 км. Стойността му е 18 млн. лв., но досега тя не е намерила финансиране за изпълнението му. През октомври м.г. отдели от собствените си приходи за неговия текущ ремонт – 100 000 лв. Ако проектът бъде реализиран, то Берковица може да се превърне в ски център за Северозападна България. В сръбската част на Западна Стара планина под връх Ком вече има такъв център, който се радва на висока посещаемост.

 

В Банско „кабинката“ пак се задъхва

Очакваният ръст на туристите в Банско е между четири и пет процента, съобщи министър Николина Ангелкова на среща с бизнеса в курортния град. Основно се очакват гости от съседни страни, като ръстът на туристите от Турция се очертава да бъде около десет процента, от Гърция и Македония – около пет-шест, а от Румъния и Сърбия – около два процента.
„Надявам се, че ще бъде оказана подкрепа от правителството за решаване на основния проблем за Банско – построяването на втора кабинкова линия“, заяви кметът на курортния град Георги Икономов. 4-5ban3
В най-натоварените дни и часове „кабинката“ се „задъхва“, а опашките, на които са принудени да чакат стотиците българи и чужденци, тръгнали към пистите, са изнервящи и стават причина за основателно недоволство.
Темата е коментирана преди дни и на среща на кмета Икономов и неговия екип с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Цветанов е уверил в подкрепата на кабинета за бързото решаване на проблема. Въпросът е обсъден в контекста на взетото решение от Министерския съвет за отмяна на решението на кабинета „Орешарски“, прието неприсъствено в периода 4-6 август 2014 г. С него на министъра на околната среда и водите се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско. След отмяната на решението със заповед на министър-председателя ще бъде създадена междуведомствена работна група, която да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и да предложи варианти за разрешаването им. Предстои тя да ревизира площта на концесията на ски зона Банско и концесионния договор между държавата и „Юлен“ АД.
Кметът на Банско смята, че срокът до 15 февруари, даден на междуведомствената комисия да си свърши работата, е реалистичен. Той предлага тази работна група да излезе и с предложение за довършване на процедурата, която община Банско е поискала преди две години и половина за частични промени в сега действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, които да позволят строителството на втора кабинка и да се уплътни ски зоната.

 

Родните центрове далеч от световната класа

Управляващи, концесионери и туристи са единни в оценката, че инфраструктурата и някои от съоръженията са сред пречките зимните ни центрове да се изравнят с класата на световните курорти. Въпреки това инвестициите в тази посока са за милиони.
В Боровец работят по 10-годишна стратегия, която ще им струва 45 млн. евро. Първите резултати вече са налице. „Осветихме целия курорт и газифицирахме на 100% курорта с природен газ, за да дишаме чист въздух и да пием чиста вода“, обясни Петър Крайчев от отдел „Снежен контрол“ в „Пампорово“ АД.4-5ban7
В Боровец вече са разширили инсталацията на оръдия с изкуствен сняг. „Освен инсталацията, добавяме още няколко писти за нощно каране, така че тази зима ще имаме двойно повече писти с изкуствен сняг и двойно повече писти за нощно каране“, обясни Снежана Дамянова от „Бороспорт“ АД.
В Банско също са се запасили с 35 нови оръдия за изкуствен сняг. Заради миналогодишните инциденти с туристи, ударили се в стълбове на пистите, тази зима те ще са допълнително обезопасени с дунапрен, за което предварително са заделени средства. Усилия са насочени и към ремонта на водопроводната мрежа.
Витоша остава единственият курорт у нас, който разчита почти изцяло на природата за успешен ски сезон. „Само писта „Лалето“ се заснежава с изкуствен сняг. Далеч сме от големите курорти, където разполагат със значително по-голям брой оръдия“, коментира Радослав Пеев от „Витоша ски“. Не е тайна, че и лифтовата система в най-близкия до столицата курорт е амортизирана. Заради липсата на сняг миналата зима концесионерите на съоръженията на Витоша са претърпели големи загуби – не крият от фирмата, която стопанисва района.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си