Хората най-вече от панелните комплекси протестират срещу застрояване на зелените зони в междублоковите пространства

Протестират и срещу застрояването на градинки и детски площадки

Катя ТОДОРОВА

В последно време най-често недоволството на жителите на София се надига срещу лошата инфраструктура, мръсния въздух през зимата и застрояването на зелените площи между блоковете.

Особено остър е проблемът с инфраструктурата в южните квартали – близо до околовръстното шосе на града. Там на места улиците не само не съществуват, но дори не са разчертани и на книга. Причината е, че районът, който някога е бил една от вилните зони на столицата, след 1990 г. се застроява стихийно, без план, на парче. Нивите там са били връщани и след това имотите са били вкарвани в регулация, без да е направено градоустройство. Сега общината няма пари да отчуждава тези имоти и това вдига периодично на протести жителите най-вече на кварталите „Манастирски ливади” и „Витоша”. В тези зони на София проблемът е не само с улиците, но и с презастрояването. В първия квартал плътността на застрояването е по-висока, отколкото дори в центъра на столицата.

4-5----nedovolstvo---1
Въпреки липсата на нормална инфраструктура в кварталите под Южната дъга на околовръстното, в София продължава усиленото строителство

От няколко месеца жителите на кв. „Витоша” се борят за подобряване на инфраструктурата на „модерното гето”, както те определят квартала си. Те алармират, че около блоковете им няма улици, тротоари, обслужваща инфраструктура, детски и спортни площадки. Настояват на първо време да бъде изграден изход към околовръстния път, второ платно за изход на ул. „Асен Разцветников” и бул. „Симеоновско шосе”, отваряне на изход през ул. „Васил Арнаудов” при Френския лицей, поставяне на светофари и на пътна връзка с бул. „Черни връх”. Според жителите в бъдещия план за развитие трябва да се предвиди отчуждаване, разширение и изграждане поне на 5 улици годишно, минимум по 2 детски площадки на година и поставяне на пътни знаци по възлови кръстовища.

Другият нерешен проблем на хората от района е липсата на удобен градския транспорт. Нужни са довеждащи автобусни линии до метрото, диагонални линии със съседни квартали, пешеходна връзка към автобусната спирка до зоопарка.

На последните протести на жители от квартала през март хората се жалваха и от липсата на контрол върху строителството и чистотата. Поискано бе общината да поеме функциите си и да започне да възстановява разрушените улици от машините и строителите, да следи за нивата на шум и за движението на тежката техника по вътрешнокварталните улици. По данни на протестиращите по няколко десетки са активните строежи в района през топлите месеци на годината. Недоволните жители настояват още да се спре строителството, докато не се изгради адекватна инфраструктура.

Друга болна тема за живеещите във „Витоша – ВЕЦ „Симеоново” е високият строеж на бул. „Симеоновско шосе” 102. Те настояват да се преразгледа височината му заради драстичната липса на паркоместа и очакван генериран трафик. Не на последно място жителите искат и приемане на нов устройствен правилник, за да се изясни бъдещото застрояване и избягване на подобни недоразумения като допуснатия строеж.

4-5---nedovolstvo---3
Социалните мрежи изобилстват от снимки на некачествени наскоро завършени ремонти като този, близо до Народния театър в центъра на София

В едни от уредените по-стари квартали на столицата – „Изгрев” и „Дианабад”, хората пък са недоволни и протестират срещу плановете на общината част от улиците, които са без изход, да бъдат отворени. Става въпрос за пускането на движението по отсечките от ул. „Русаля“ до ул. „Пимен Зографския“ и от ул. „Незабравка“ до ул. „Трепетлика“. Хората в кварталите се опасяват, че това ще доведе до вкарването на трафик от близките булеварди по тесните квартални улици. С това не са съгласни най-вече живеещите в големите блокове по улиците „Елемаг“ и „Самоков“.

От години жителите на „Младост” и други от изградените през последния половин век квартали на София недоволстват от застрояването на зелените им площи. Причината е, че към края на миналия век на бърза ръка родната Темида обяви градинките и детските площадки за „пустеещи земи”, и така узакони реституцията им. Та дори цял парк в кв. „Слатина” бе обявен за пустееща земя и бе реституиран. След това обаче Столична община „забрави” да остави предназначението на терените за зелени площи и не пожела да намери начин да обезщети собствениците с други имоти или с пари. Така в различни части на София продължават да цъкат бомби и винаги някоя градинка или детска площадка могат да осъмнат оградени – с багер, копаещ основите на кооперация, почти залепена до старите блокове.

4-5---nedovolstvo---2
Протестиращите срещу мръсния въздух не искат да се дават помощи за дърва и въглища

През изминалата зима недоволството на столичани изригна и срещу мръсния въздух, особено в кварталите, близо до ромските гета, където за гориво за отопление се използват не само дърва, но и всякакви други горими материали, включително дрехи и автомобилни гуми.

Заради липсата на адекватни мерки срещу замърсяването протестираха жителите на кварталите „Красна поляна”, „Оборище”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Младост” и „Дружба”. Хората искат да се стимулира използването на градския транспорт, като се намали драстично цената на билета. Да се обявяват дни на безплатен градски транспорт, ако нивата на замърсяване са високи. Да се отпускат повече помощи за ток и газ, но не и за твърди горива. Мобилните станции за измерване на чистотата на въздуха да се поставят на адекватни места. Жителите на „Красна поляна” са срещу съществуването на гетото в сградата на бившите виетнамски общежития, където масово се изгарят гуми, кабели и дрехи.

Докато едни протестират за чист въздух, други не искат да им отчуждават ливадите, за да направят парк в „Младост”. През януари представители на около 500 фамилии от бившето село, сега столичен квартал „Горубляне”, протестираха срещу изграждането на парк „Изток” в София на площ от 1250 дка. Според хората от квартала обаче цените, по които ще бъдат обезщетени, са изключително ниски и се притесняват, че средствата им ще бъдат забавени с години наред. Те са категорични, че има алтернатива на проекта, а именно – паркът да бъде изграден върху общински и държавни земи, така че да не се налага отчуждаване.

В „ОВЧА КУПЕЛ” И „ГОРНА БАНЯ”

Искат реставрация на старите минерални бани

Жители на столичните квартали „Горна баня” и „Овча купел” протестираха на 1 април срещу липсата на поддръжка на минералните бани в двата квартала. Избраният ден бе символична препратка към дългогодишните лъжи и обещания, че двата паметника на културата ще бъдат ремонтирани.

4-5---nedovolstvo---KARE
Баните в „Горна баня” (на снимката) и „Овча купел” вече над 2 десетилетия пустеят

Според организаторите на протеста ще се стигне до момент, в който с двете бани вместо архитекти, ще се занимават археолози. Те допълват, че малко повече от три години се водят преговори с различните институции. Баните са собственост на Здравното министерство и респективно на Болницата по рехабилитация и физикална терапия в „Овча купел“. Жителите на двата квартала искат двата обекта да минат към общината и местната власт да се заеме с възстановяването им.

Битки за записване в ясли и забавачки

4-5-KARE-GRADINI2Перманентно недоволство от липсата на достатъчно места в детските градини и ясли изразяват жителите на столицата. Те дават гласност на проблема обикновено чрез медиите. От Софийска община са категорични, че работят активно по болната за много семейства тема. Общо 5 нови детски градини ще има София през 2018 г., а отделно от това започва изграждането на още 8 такива обекта, обяви в началото на годината кметът Йорданка Фандъкова. Обновена детска градина отвори врати в столичния квартал „Бояна”. Тя е проектирана за две групи с около 50 деца. Стойността на ремонтните дейности е 1,2 млн. лв. Работите по проектирането, съгласуването и ремонтните дейности на бившето боянско училище обаче са продължили повече от 10 години, обясни кметът. Тя отбеляза, че сградата е паметник на културата с изключителна архитектура и история. Предстои да бъде завършена и новата детска градина в „Драгалевци”. Нова сграда се изгражда също и в „Красно село”. Ще бъдат открити и детски градини в „Люлин” и в „Младост”, отчитат от администрацията и уточняват, че тази в „Младост” е много голяма – с 10 групи.

За тази година са заложени над 22 млн. лв. за започване на строителството на осем нови сгради – две от тях отново са в район „Витоша” – в „Княжево” и „Павлово”.

4-5-KARE-Gradini-3
Родители дават дежурства по цели дни пред детски градини и ясли

„Все още най-натоварените райони с най-голям недостиг на детски заведения са „Витоша”, „Красно село”, „Триадица”, отделни части на „Младост” и „Люлин”. А нашата политика е амбициозна и вече мислим за облекчаване на групите”, коментира системата за записване в детските градини Йорданка Фандъкова. Според нея обаче има нужда от още инвестиции в образователната инфраструктура в София. Това се отнася особено за нови райони, като „Манастирски ливади”, „Изток” и „Кръстова вада”.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си