Лом и Видин с общ проект за газифициране

0

Общините Лом и Видин ще кандидатстват с общ проект за газифициране на населените места. Това е съобщено на среща в Лом на кметовете на  на двата града Георги Гаврилов и Цветан Ценков с експерти.

Финансирането на проекта може да бъде осигурено от средствата на Европейския съюз, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Първата стъпка ще бъде изготвянето на предпроектно инвестиционно проучване с икономическа обосновка на база анализ на нуждите от газ на бизнеса и битови абонати в двата града.

Вторият етап е кандидатстване за финансиране на проекта за довеждащи газопроводи до двата града, а след това ще бъдат създадени дружества с общинско и частно партньорство, които да управляват транспортирането и търговията с газ и други енергийни източници.

Газифицирането на Видин и на Лом е в интерес на цяла Северозападна България, тъй като това ще даде тласък в съживяването и икономическото развитие на региона и е важен стимул в привличането на инвеститори, са заявили на срещата кметовете на Видин и Лом.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си