16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Лом и Видин с общ проект за газифициране

Общините Лом и Видин ще кандидатстват с общ проект за газифициране на населените места. Това е съобщено на среща в Лом на кметовете на  на двата града Георги Гаврилов и Цветан Ценков с експерти.

Финансирането на проекта може да бъде осигурено от средствата на Европейския съюз, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Първата стъпка ще бъде изготвянето на предпроектно инвестиционно проучване с икономическа обосновка на база анализ на нуждите от газ на бизнеса и битови абонати в двата града.

Вторият етап е кандидатстване за финансиране на проекта за довеждащи газопроводи до двата града, а след това ще бъдат създадени дружества с общинско и частно партньорство, които да управляват транспортирането и търговията с газ и други енергийни източници.

Газифицирането на Видин и на Лом е в интерес на цяла Северозападна България, тъй като това ще даде тласък в съживяването и икономическото развитие на региона и е важен стимул в привличането на инвеститори, са заявили на срещата кметовете на Видин и Лом.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ