Навигатор Home » Региони » Лом иска възстановяване на най-интересната си сграда

Лом иска възстановяване на най-интересната си сграда 

16_Lom-1

Поли ВАСИЛЕВА

Жители на Лом изразяват в социалните мрежи желанието си да бъде възстановена една от най-престижните някога сгради – на бившето военно окръжие. Те питат общината какво мисли за нея и са готови да започнат кампания за събиране на средства, ако тя не може да отдели пари за възстановяването й.

16_Lom-2Сградата е някогашната гордост на Лом. Строена е през 1922 г. от земевладелеца Никола Алтимирски. Изградена е по западен образец, вероятно от немски или италиански архитекти, които са автори и на много други къщи в дунавския град. Но Алтимирски не живее дълго в нея, защото се премества в Австрия. Тогава общината я взема и я предава на трезор. Сградата е била банка до 1936 г. През 1947-а в нея се настанява военното окръжие и ломчани я знаят като Окръжието.

Историята на банката продължава и в новото демократично време. През 1993 г. общината, която е нейн собственик, я продава на частно лице. То обаче не я използва за нищо, но я ипотекира в банка срещу кредит. Понеже не връща кредита, тя става собственост на банката, която фалира и в момента е собственост на друга банка, наследила активите на фалиралата. Преди години общината поиска да я откупи отново, но от трезора поискали 400 000 лв., непосилни за отънелия общински бюджет.

И понеже не се използва от години, сградата се руши. В момента е останала без покрив, но и от стърчащите грозно стени личи каква изящност на формите е имала някога. При това сградата се намира на много атрактивно място – на метри от централната улица, близо до барове и заведения. Близо до нея се издига огромен чинар, посаден през 1878 г. от първия комендант на освободения тогава Лом – капитан Павел Нечаев. Общината отговори на желанието на ломчани, че също иска да възстанови сградата, която е част от архитектурната история на града. Започнала е с издирване на собственика, а след това предстоят преговори за повторното й придобиване.

Добавете коментар