Градовете-спални са умряла концепция от миналите години, смята главният архитект Здравко Здравков

 Катя КОСТОВА

Липсват регламенти за големите бизнес зони в София, а те представляват сериозен потенциал за града. Време е да се създадат механизми за постигане на правилната комбинация между офис сгради, жилища и места за забавление. Това каза по време на годишната конференция „Инвестиции и строителство на офис сгради 2018“ главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му, в момента бизнесът е локализиран в няколко места в града. Така хората са принудени да пътуват по 15 км в двете посоки на отиване и връщане от работа, което натоварва излишно движението в столицата. „Предстои да направим анализ и да намерим механизъм да стимулираме собствениците на бизнес сгради да направят правилния микс в проектите си“, обясни арх. Здравков. Той смята, че неправилният набор от функции води до липса на обитаване и забавление в териториите с висока концентрация на офиси, които на практика функционират само в работно време.

„Създаването на градове-спални е умряла концепция от миналите години. Необходимо е да създадем правилен набор от функции в новите територии на града“, смята арх. Здравков. Той посочи за пример засиления инвестиционен интерес към бившата промишлена зона в кв. „Хладилника”, намираща се в южните райони на града, и изрази опасенията от изграждането на големи служебни сгради с голям персонал, без да се предвидят детски градини или други социални функции. Здравков припомни, че в града най-голяма е концентрацията на население в югозападните и северозападните квартали. В същото време обаче немалка част от офисните сгради са отдалечени от тези райони.

12-13_Zdravkov.1
Според главния архитект на София голям риск от неудачно градоустройство има за все още незастроените бивши промишлени зони

Той посочи, че в момента най-голям инвеститорски интерес има в района на „Дружба“, територията между „Кауфланд” и метростанцията с линия към летището, където се развиват пет проекта. „Метростанциите стават голям генератор на инвестиции в София, но и тук отстоянията за височина трябва да бъдат запазени“, отбеляза главният архитект.

Здравков добави, че грешките в градоустройството се отразяват отрицателно върху развитието на града за много години напред. Той смята за рискови от неудачно градоустройство всички бивши промишлени зони в столицата, където има големи възможности за застрояване.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на Столична община, също смята, че обособяването на отделни зони не е правилно решение, а е необходимо да се намери точната комбинация в съответната територия, което ще доведе до облекчаване на трафика в пренаселения град. „Нашата политика е за насърчаване на устойчивите начини за придвижване – пешеходци, велосипеди, градски транспорт, споделени автомобили, които стават модерни напоследък. Това би намалило използването на частния автомобил, който трябва да е последната алтернатива на човека, ако иска да се придвижи в рамките на града“, отбеляза Крусев.

Калоян Карамитов от екипа, работещ по концепцията за визия на София, съобщи, че вече се обработва събраната информация за града и до края на лятото анализът ще бъде готов. „Планираме след това да успеем да се съсредоточим върху морфологията на града и да започнем да събираме информация за всяка една сграда на територията на столицата – кога е строена, колко обитатели има, в какво състояние е, и така да се направи пълна карта на сградния фонд на София. Ще се анализира и къде работните места са най-достъпни с използване на масовия градски транспорт“, добави той.

12-13_Zdravkov.2
Неудачните градоустройствени решения са една от причините за големите задръствания в столицата

Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, изтъкна, че е необходимо да бъдат създадени правила за всички и бизнесът подкрепя всяка подобна инициатива. Според него в съществуващото законодателство за устройство на територията обаче не е взета предвид гледната точка на крайните ползватели на сгради и на инвеститорите. „Големите инвестиции не са добре разбрани и познати, а се правят законови наредби за единични сгради“, смята Гаров.

ДО 6 МЕСЕЦА

Подготвят наредбите към Закона за столицата

Наредбите за градската среда и за транспортните проучвания, които ще бъдат към Закона за устройство и застрояване на Столична община, приети неотдавна от Народното събрание, ще бъдат изработени след около 6 месеца, прогнозира главният архитект Здравко Здравков.

Той отчете, че с промените в закона са затворени много вратички, които дават възможност за застрояване на парче в столицата и се създават по-ясни правила за инвеститорите. Според него по този начин ще се намалят и възможностите от появата в София на сгради недоносчета. Главният архитект на столицата добави, че новите текстове в нормативния документ са донесли и някои улеснения за бизнеса. „За да се промени предназначението на една сграда или проект, вече няма да се минава през цялата процедура както досега, а това ще може да става с визата за строеж“, обясни той.

Здравков се изказа против идеите за узаконяване на незаконни строежи, лансирани в последно време от някои политици. По думите му, липсата на подобна алтернатива досега е дисциплинирало инвеститорите и в столицата, и в страната. „Когато се знае, че има риск сградата да бъде съборена при неспазване на правилата, се подхожда доста по-внимателно, отколкото, ако има възможност за поредна амнистия, което пък създава у инвеститорите чувство на полузаконност“, добави той. Според него подобен шанс не бива да се дава, за да има ред. „Отпадането на думичката „узаконяване“ в правния мир беше правилно решение“, категоричен бе арх. Здравков.

ОТ СТРАНАТА

Търсят се имоти за индустриално строителство в „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa”

Ръст на инвестициитe се очаква в „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa”, информират от компанията. Според ръководството 2018-а щe бъдe гoдинaтa нa бългapcĸитe инвecтитopи, тъй като нaд 10 бългapcĸи пpeдпpиятия вeчe oбявиxa инвecтиции и paзшиpeниe нa своите бaзи. Πpeз изминaлaтa 2017 г. е регистрирано гoлямo тъpceнe нa имoти зa индycтpиaлнo cтpoитeлcтвo в peгиoнa. Oчaĸвa се тaзи тeндeнция дa ce зaпaзи и дopи дa ce зacили пpeз цялата 2018 г. В предприятията на нaй-гoлeмия индycтpиaлeн пpoeĸт y нac вeчe paбoтят нaд 30 000 дyши и продължават дa ce отĸpивaт paбoтни мecтa. Oчaĸвa се oтвapянeтo нa oĸoлo 2000 нoви paбoтни пoзиции до края на тази година. TEZ Poster v5.1 (view)

Бългapcĸитe ĸoмпaнии вeчe ca зaĸyпили oбщo нaд 100 000 ĸв. м, ĸoeтo e cepиoзeн oбeм зa нaши инвecтитopи. Oчaĸвa ce дa инвecтиpaт минимyм 20-30 млн. лв.

Te ca oт paзлични ceĸтopи нa иĸoнoмиĸaтa – пpoизвoдcтвo, лoгиcтиĸa, xpaнитeлнa пpoмишлeнocт и дp. Aĸтивнocттa им ce дължи глaвнo нa иĸoнoмичecĸия пoдeм, ĸoйтo нaблюдaвaмe в цялa Eвpoпa, a Бългapия cъщo e чacт oт нeгo, коментират от „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa”. От чуждecтpaнните инвecтитopи нaй-гoлям e интepecът на фирми oт aвтoмoбилния ceĸтop. Πoвeчeтo oт тях cъздaвaт виcoĸoтexнoлoгични пpoдyĸти и ce нyждaят пpeдимнo oт инжeнepи. Toвa e мнoгo пoлeзнo зa caмия peгиoн, отчитат анализатори.

Оcнoвнитe изиcĸвaния на инвеститорите, за да развиват бизнеса си у нас, остават cигypнocт, 12-13-Zona-2инфpacтpyĸтypa, cpoĸoвe, ĸaчecтвo нa cтpoитeлcтвoтo. Kъм тoвa вече ce дoбaвя и ĸoличecтвo, и ĸaчecтвo нa ĸaдpитe. Πpoблeмът c качествената работна ръка e вaлидeн нe caмo зa Бългapия, нo и зa цялa Eвpoпa. Затова в paмĸитe нa „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa” е cтapтиpaн пpoeĸт зa oбyчитeлeн и ĸвaлифиĸaциoнeн цeнтъp. Очакванията са той дa paбoти ycпeшнo и дa ce пpeвъpнe в paбoтeщ инcтpyмeнт зa пpивличaнe нa нoви инвecтитopи.

ЧУЖДЕСТРАННИЯТ ОПИТ

Проучва се опитът и на дpyги дъpжaви, ĸoитo ca c пo-бoгaта практика в paзвитиeтo нa индycтpиaлнитe зoни. От няĸoлĸo гoдини „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa” имa партньорства c Kитaй и Южнa Kopeя. Според експерти обаче aзиaтcĸият пaзap e пo-paзличeн oт eвpoпeйcĸия. Индycтpиaлнитe зoни тaм пpиличaт нa мaлĸи гpaдчeтa c жилищни пoмeщeния, зaвeдeния зa xpaнeнe, зoни зa oтдиx. В тях се създaвa не само тpyдoвa, нo и coциaлнa oбщнocт.

B Eвpoпa, a и в Бългapия индycтpиaлнитe зoни ca c чиcтo тpyдoвo пpeднaзнaчeниe, тъй ĸaтo ca близo дo гpaдoвeтe или в caмитe гpaдoвe.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си