Липса на пари блокира зимната поддръжка

0

Около 40% от пътната мрежа в лошо състояние

Ако сега не се вложат средства, напролет кърпенето на асфалта ще струва три пъти повече

Пътната мрежа в страната не е готова да посрещне зимата и причината за това е липсата на средства. 15 млн. лева са нужни на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да подготви пътищата за зимния сезон, каза директорът на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства“ в АПИ инж. Георги Златев, цитиран от пресслужбата на агенцията. Досега не са гласувани и не са отпуснати никакви пари. Средствата се използват основно за изкърпване на дупки, обновяване на маркировката, за възстановяване на еластичните огради и разчистване на храстите, избуяли от обилните дъждове.
От агенцията провеждат регионални срещи с пътноподдържащите фирми, които са свързани с това да проверят тяхната мобилизация и готовност да посрещнат зимата, какви са запасите от пясък, използван за по-ниския клас пътища, и химикали за по-високите класове – автомагистралите и първокласната мрежа. От агенцията следят и за готовността на техниката, с която разполагат компаниите. Засега стремежът е по първокласните пътища да се използват само сол и химически вещества, а не пясък.

Около 40% от пътната мрежа не е в добро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които се виждат в момента. Там, където има пукнатини и малки процепи, след попадането на водата в рамките на дни ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат средства за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на асфалта ще струва три пъти повече

В периода 1-15 ноември в зависимост от атмосферните условия ще бъде въведено зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна, съобщиха още от агенцията.

4-5-5

Министър Екатерина Захариева: Актуализацията на бюджета е неизбежна
„Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната“, каза служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Според нея състоянието на бюджета на ръководеното от нея ведомство е притеснително.

„Има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени. Именно по тази причина актуализация на бюджета е неизбежна“, каза Захариева. Тя коментира, че голяма част от средствата на регионалното министерство са били използвани. „Освен че няма пари за поддръжка на пътната инфраструктура, допълнително има спрени две програми, които все още не са възстановени“, каза още министърът.

 Много общини бавят избора на фирми за снегопочистване

4-5vid2

В процедура сме за избор на фирма, която да чисти снега по улиците на града и общинските пътища, съобщи кметът на Кула д-р Владимир Владимиров. В офертата за новия зимен сезон сме включили повече улици в Кула и селата, както и всички пътища от четвъртокласната пътна мрежа. Важна част от подготовката за зимата е снабдяването на училищата и детските заведения, социалните домове, обществените сгради с гориво. Доставили сме необходимите ни количества течно гориво за цялата зима, направена е и профилактика на парните инсталации, допълни кметът.
Избор на фирма, която да чисти снега в района на Белоградчик също не е направен още. Процедурата тече, съобщи кметът Борис Николов. Очакваме новото правителство да одобри нови програми за заетост, в които да се включат и безработни от Белоградчик. Те могат да бъдат назначени за зимния сезон да почистват улици и проблемни пътни участъци. Надяваме се на по-лека зима, защото общината няма пари за снегопочистването, признава кметът. И в тази община са доставени нужните количества гориво за началото на зимата. Предстои ни дозареждане за следващите месеци, каза кметът. И в Берковица са пред избор на фирма, която да чисти снега. Три фирми са кандидатствали за обществената поръчка. Тази, която бъде избрана, ще трябва да чисти снега от улици с обща дължина 28 км и общински пътища с дължина 51,8 км. В поръчката е включен и пътят до хижа „Ком”, където са ски-пистите. Той е дълъг 16 км.

4-5vid1Община Ружинци вече е сключила договор с фирма за почистване на улците в селата и междуселските пътища. Тя има техника, която е готова да тръгне за почистване при първия сняг, твърди кметът Венцислав Ванков. Общината акцентира върху проблемните участъци – част от път Е-79, пътищата Дреновец – Ружинци и Ружинци – Динково, които често се затварят през зимата от навеища. Общините вече се научиха да изискват конкретни действия от фирмите за почистването на снега, коментираха течащите проецдури от областната администрация. В договорите все по-често се акцентира на критичните участъци, на наличието на депа от пясък при тях, както и на конкретните улици и пътища, които трябват да се почистват от фирмите. Някои общини уточняват и времето за почистването на всеки участък.
Само общините Грамада и Чупрене са се снабдили с техника и сами си чистят улиците в селищата. Кметства пък ангажират земеделски производители, които лесно преустройват наличните си трактори в снегорини. Кандидати за този вид дейност има във всяко село, тъй като зимата за тях е мъртъв сезон и те имат интерес да ангажират техниката си за почистването на снега.

 Проблем с обществените поръчки в Смолян

4-5-4Четиригодишният договор на фирмите, извършващи зимното поддържане в област Смолян, изтича на 1 декември и не е ясно кога ще бъде подписан нов. Възможно е отлагането да затрудни работата по почистването на пътната мрежа в района, посочи областният управител инж. Димитър Кръстанов.
„Фирмите, които поддържат републиканската и общинските пътни мрежи, и реализират текущите ремонти през останалото време, имат готовност и капацитет своевременно и в пълен обем да извършват своите задължения“, заяви инж. Кръстанов. По думите му обаче съществуват неясноти около това дали част от тях ще продължат работа след 1 декември и дали трябва да извършват всички видове дейности, включващи една задълбочена зимна подготовка. Губернаторът на Смолян посочи, че тази и следващата седмица предстоят няколко срещи с АПИ, Областно пътно управление и ОС ПБЗН, на които ще бъде уточнено взаимодействието между всички структури, отговорни за зимната поддръжка в областта.

 Предела-Банско пред затваряне
Пътят към Банско през Предела може да бъде напълно затворен и да остане така през цялата зима, ако не се намерят 400 000 лв. Това съобщи шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Причината е, че заради последните дъждове на 15-ия километър след Симитли поддалата 5-метрова подпорна стена рухна. Средства за надежден ремонт към момента няма. Движението се извършва само в едната лента. но ако се наложи то да бъде спряно, с кола до Банско и Разлог ще се стига само по пътя през Юндола, който също е в лошо състояние. Другият вариант е с теснолинейката от Септември за Добринище.
Засега е затворено платното непосредствено над поддалата стена и движението и в двете посоки е по другото платно, като се регулира от временен светофар. По предварителни разчети 600 000 лева са нужни за цялостен ремонт, а към момента АПИ разполага само с 200 000 лв.

 Във Великотърновско кърпят улиците по селата

 

4-5tarКметът на община Велико Търново Даниел Панов събра на работна среща кметовете на населени места и кметските наместници във връзка със зимната подготовка. На срещата беше отчетено, че пътищата, които са част от Републиканската пътна мрежа на територията на старопрестолната община, вече са ремонтирани. Продължава изкърпването с асфалт на пътища и улици в села по общинската пътна мрежа. Работи се по осветлението на междуселските пътища. Осигурени са средства за първоначално зареждане на дизелово гориво на снегопочистващата техника. Всички десет населени места разполагат с необходимата техника или имат сключени договори за наемане на такава от фирми. Пострадалата при наводнението през лятото снегопочистваща техника в Килифарево ще бъде ремонтирана. Две от машините са сериозно повредени и вероятно ще бъдат бракувани. За този зимен сезон на тяхно място ще бъдат взети машини под наем. На този етап населените места са готови за посрещането на зимният сезон.

 Кметове искат двойно повече финанси

Кметоветe на общините Калояново, Лъки и Марица поискаха увеличение на общинските пари за зимно поддържане на пътищата, тъй като при тежка зима те не достигат. Сега държавата заделя между 31 и 35 000 лв. за зимно почистване на пътища и улици във всяка една от трите общини. От републиканския бюджет отпускат средно по 865 лв. на километър, а като се съди по това колко се харчи, парите трябва да са между 1500 и 1600 лв. на километър. Лъки е община със силно пресечен терен и това допълнително оскъпява снегопочистването, обясни кметът Валентин Симеонов.
Над 100 машини ще чистят Пловдив през зимата, съобщиха от общинско предприятие „Чистота“. На 12 ноември предстои инспекция от представители на КАТ и община Пловдив за състоянието на снегопочистващата техника. Проверяват се всички 109 снегорини, разпръсквачи на сол и челни товарачи, с които разполага фирмата изпълнител.
Пазарджик е готов за зимата, общината е предприела необходимите действия за обезпечаване на нормална проходимост при зимни условия на републиканската, общинската и уличната мрежа на територията на града и кметствата. Предстои да бъде извършен преглед на снегопочистващата техника на дружеството за готовността и годността за работа при зимни условия. Организиран е и е осъществен контрол за подготовката на училищата и детските градини за работа при зимни условия. Общината разполага с 36 тона калциев хлорид за третиране на уличните настилки при снеговалеж.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си