Навигатор Home » На фокус » Летни ремонти завладяха малките общини

Летни ремонти завладяха малките общини 

12-13-VRAZA-NEW

Кметове заделят пари от капиталовите програми за спешна рехабилитация на язовири, пътища и обществени сгради

Поли ВАСИЛЕВА

Това лято Враца е строителна площадка – правят се ремонти на улици, разкопани доскоро заради подмяната на тръбите по проекта за водния цикъл, асфалтират се разрушени от дъждове и трафик улици, обновяват се пътни отсечки, сгради и язовири. Нова визия се дава на улиците „Иванка Ботева” и „Борис Коцев”. Изпълнител на двата обекта е „Понстройинженеринг”.

Ремонтите започнаха с асфалтиране на Западната и Източната промишлена зона, възложено на фирма „Каро Трейдинг”. Сега се работи в централната градска част по улиците „Морава”, „Цвета Кръстенякова” и „Шипка”. Средствата за обновление на улиците са целеви. На 16 декември м.г. общината получи 2 млн. лв. от Министерския съвет, отпуснати само за ремонта на градските артерии.

12-13_VrazaЗапочна и ремонт на общинския път Девене – Чирен – Деривол, дълъг 17,5 км. Преасфалтират се участъци, възстановяват се банкетите. Работата е възложена на фирма „Пътстройинженеринг”. Средства за пътя са осигурени от капиталовата програма на общината. Стойността на ремонта е 163 380 лв.

Ремонт тече и на язовир „Мраморчица” край село Горно Пещене. Всички съоръжения трябва да бъдат приведени в изправност. Затова водоемът е източен, а 640 кг риба е прехвърлена в язовир край село Баница.

Във Враца започва изпълнението и на проект за оформяне по нов начин на дворното пространство на детската градина „Щастливо детство”. Благоустрояването е осигурено с проект по програма „Красива България”. Стойността му е 251 630 лв.

Предвижда се в двора да се оформят няколко площадки с различни съоръжения за игра, монтирани върху ударопоглъщаща настилка. Ще има тревни плочи и алеи с базалтови плочи, нови пейки и т.н.

ОБЕКТ № 1 ЗА ВРАЦА

Екип от скулптори и реставратори обследва състоянието на паметника на Христо Ботев

12-13-VRAZA-NEW-2Това лято предстои и ремонт на обект №1 във Враца – паметника на войводата Христо Ботев. Екип от скулптори и раставратори направи 4 обследвания на паметника отвън и вътре в тялото му. Констатирано е лошо състояние на носещата конструкция от черни метали, тежка корозия, влошаване на носимоспособността на профилите, напуквания на месинга на 70 места. Налагат се спешни мерки за укрепване на носещата конструкция с профили от неръждаема стомана и заваряване с бронз на всички пукнатини. Стойността на ремонта е 80 000 лв. На предстоящото си заседание Общинският съвет трябва да коригира бюджета така, че да се осигурят средства за този неотложен ремонт.

Лом закъса с улиците, прехвърля собствени средства за асфалтиране

Поли ВАСИЛЕВА

12-13_Lom-2Лом закъса с улиците, над 50 са разбити до неузнаваемост. По много от пътните артерии са се образували големи кратери, в цели участъци асфалтовата настилка е отнесена от порои и от засиления трафик на тежки камиони към Дунав мост 2. Автомобилите се движат трудно, всеки ден стават произшестви я.

В края на миналата година правителството на Бойко Борисов отчете тежкия проблем и отпусна 500 000 лв. на общината за ремонт на улиците. С тези средства започна асфалтиране на 5 улици: „Басанович”, „Хаджи Димитър”, „Кирил и Методий”, „Любен Каравелов” и „Александър Стамболийски”, съобщиха от общината. Ще бъдат подменени и тротоарните настилки.

12-13_Lom-1В Лом много други улици са в окаяно състояние и се нуждаят спешно от ремонт. Общината няма средства за ремонти и дори за поддръжка на улиците, обясниха от общината. Затова Общинският съвет реши да бъдат прехвърлени 180 000 лв. от капиталовите разходи за други цели към 17 улици. Сред тях са най-натоварените – „Славянска”, „Хан Аспарух”, „6 септември”, „Симеон”, „Драгоман”. За ремонта им ще бъдат отделени и 100 000 лв. от собствените приходи на общината. Предстои обявяването на процедура за избор на строителна фирма – изпълнител на ремонтите. Надяваме се през втората половина на август ремонтите да започнат, допълват от общината. Ще бъдат изкърпени и други 42 улици.

От собствените си средства общината отдели 30 000 лв. за изкърпване на дупките по общинския път Лом – Комощица и още 20 000 лв. за пътя Ковачица – Станево.

Създават Център за превенция и спорт в Павликени

Лилия ЦВЕТАНОВА

Шест институции обединиха сили за създаването на Център за превенция и спорт за децата в Павликени. Партньори в инициативата са община Павликени, ОД на МВР – Велико Търново, РДПБЗН – Велико Търново, Българското училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ – с. Върбовка, Дарителското дружество „Св. Иван Рилски“ – Балван и Сдружението на кметовете и кметските наместници в общината.

Нoвaтa пpидoбивкa щe ce нaмиpa в cгpaдaтa нa Цeнтъpa зa пoдкpeпa нa личнocтнoтo paзвитиe (бившето ocнoвнo yчилищe) нa yл. „Рaкoвcки“ 4, кaтo общинaтa щe пpeдocтaви бeзвъзмeзднo двe клacни cтaи, aдминиcтpaтивнa cтaя и cepвизнo пoмeщeниe.

12-13_Pavlikeni

Представители на 6 институции подписаха споразумение за формирането на Детския център за превенция

Учeницитe щe имaт дocтъп и дo фитнec зaлaтa в cгpaдaтa. Центърът се създава по модела на съществуващия подобен комплекс в с. Балван. „Целта е да обхване всички младежи, да уплътни свободното им време, като се използват различни мерки – обучения за действие при бедствия и аварии, превенция срещу трафика на хора, беседи срещу вредните пороци – алкохол, цигари, наркотици, и създаване на добри навици у младите хора“, каза кметът на с. Върбовка и председател на Сдружението на кметовете в Павликени Антон Антонов. Двете класни стаи ще бъдат ремонтирани и оборудвани с финансиране от Българското училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ – с. Върбовка. Едното помещение ще бъде оборудвано с табла за безопасност на движението, както и със специализираните предмети от работата на полицията – униформа, щит, палка и др. Втората стая ще бъде посветена на дейността на пожарната.

ОД на МВР – Велико Търново ще оказва необходимата методическа помощ за правилното и пълноценно провеждане на заниманията с младежите. Те ще координират и следят за спазването на графиците за провеждане на теоретически и практически занимания.

С ПОДКРЕПА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Изградиха детски парк в Козлодуй

Цвета ИВАНОВА

12-13_Park-1Красив детски парк бе открит в град Козлодуй. Той е изграден по проект на архитект Мая Чолева, а изпълнител на обекта е фирма „Интерком” ЕООД. Средствата – 520 000 лв., са осигурени целево от правителството на Бойко Борисов, съобщиха от общината.

В парка са разположени 4 детски площадки и фитнес. Площадките имат всички модерни съоръжения за игра на деца от три възрастови групи – от 3 до 17 години – кули, пясъчници, въртележки, тунели, люлки, образователна игра „Опознай България”, спортни уреди. Настилката е удароустойчива. Изградено е ново осветление, поливна система и малък паркинг. Има две фонтанки за питейна вода, пейки и кошчета за боклук. Общата площ на площадките за игра е 655 кв. м. 1872 кв. м от парка са затревени площи – храсти, цветя, иглолистни и широколистни дървета. Монтирани са и слънчеви колектори.

Откриването на парка стана тържествено в присъствието на областния управител Малина Николова, кмета на Козлодуй Маринела Николова, управителя на „Интерком” Стойко Захариев, много деца. Техен гост бе малката певица Крисия.

Такъв парк за игра на деца няма другаде в Северозападна България, обявиха гостите.

ОБРАЗЕЦ

„Главболгарстрой” показа как се санират блокове в Монтана

12-13_GBS-1Строителната фирма „Главболгарстрой” АД показа в Монтана как се санират жилищни блокове. Тя изпълни перфектно ангажимента си към обновлението на блок № 5 в квартал „Пъстрина” на града. За откриването на новия блок, много по-красив дори след построяването си преди 35 години, се събра целият квартал. Кметът Златко Живков представи отличната работа на строителите. Топлоизолацията на фасадата е направена перфектно, впечатлява и цветната структурна екстериорна мазилка. Напълно обновена е цялата дограма, общите части. Направена е хидроизолация на покрива и мълниеносна защита. Осветлението във входовете е подменено с енергоспестяващи осветителни тела.

12-13_GBS-2В блока има 40 апартамента, в които живеят 119 души. За санирането са отпуснати 1 млн. лв. от Националната програма за енергийна ефективност.

Блок №5 в квартал „Пъстрина” е десетата сграда в Монтана, която сменя визията си по националната програма. Другите се намират в кварталите „Младост”, „Плиска” и в центъра на града. Чака се финансиране за обновление на още 23 жилищни сгради.

Отговор на Летни ремонти завладяха малките общини

  1. Smithk721

    I would definitely not recommend these as ways to break the ice however. eceaddeedddgdkeb

     

Добавете коментар