Новият салон за отдих на аеропорта в Копенхаген предлага цветотерапия на всеки пътник

20-12Копенхаген непрекъснато присъства в първата десятка на градовете по рейтинг от гледна точка на жизнен стандарт, качество на живот, успешен бизнес, иновации в образователната сфера и безопасност.

Така например през 2016 г. столицата на Дания е класирана на 9-о място в света по качество на живот. В рейтинга на градовете по лична безопасност на жителите Копенхаген е на 11-о място. Това е и столицата на една от най-богатите страни в света20-6 (ако се отчита БВП на глава от населението).

Вероятно на това се дължи и фактът, че градът през последните години е на първите места в списъците на най-щастливите хора в Европа. Много от експертите обясняват явлението с една-единствена дума „hygge“.

Историята на хюга може да се проследи далеч назад във времето, но световната й популярност идва през 2016 г., когато в класацията на 20-1Oxford Dictionaries за дума на годината се състезават думи като Brexit, Trumpism, post-truth (победителят в класацията) и други неологизми с не особено позитивно значение. В челната десятка обаче има и една дума, която внася спокойствие, уют и надежда – hygge.20-4

Тя е с норвежки произход и е означавала „успокоявам” (близко до английското hug – прегръдка). През 16-и век влиза в датския език със значение „уют”. Днес хюга се използва в много по-широко значение, за да обозначи една цялостна философия на живот, свързана с ежедневното търсене и откриване на удоволствие в малките неща от живота – горящи свещи, запалена камина, мек пуловер,чаша ароматно кафе, прясно изпечен сладкиш.

20-5Най-вероятно тази философия са следвали и дизайнерите от известното датско студио Normann Copenhagen, когато са създавали интериора на новата зона за отдих на терминал 2 на летището в Копенхаген.

Салонът Atelier Relaxium, който бе открит наскоро, е с кътове вцелия спектър от цветове и с най-различни по вид мебели. Идеята е салонът да предложи отдих и релакс за транзитните пътници, като подобри емоционалното им състояние. 20-9Всеизвестен факт е, че цветовете могат да повлияят на поведението, на емоциите, дори на моментното настроение. Затова и дизайнерите очакват хората, които имат нужда от енергия, да се настанят в червената част, а тези, на които им липсва например спокойствие, да седнат в синия или зеления сектор.

20-2

В този цветен оазис всеки гост може да избере своето цветно пространство, в което да успокои стреса преди полет или просто да се зареди с добро настроение и да се усмихне.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си