Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Летището в столицата на Катар с форма на самолет и множество символи, култ към водата

Летището в столицата на Катар с форма на самолет и множество символи, култ към водата 

21-j

         Авиооазисът на Изтока е сред 10-те най-модерни порта в света

Hamad International Airport, Doha, QatarHamad International Airport е сред най-атрактивните и млади летища в света. Открито е на 30 април 2014 г., като все още продължава изграждането на части от терминалите и салони за пасажерите от различните класи. За първата година от експлоатацията през него са минали 22 млн. пътници, а разчетите на правителството на Катар са скоро те да стигнат 50 милиона годишно. Съоръжението е повече от впечатляващо със своите мащаби и лукс. Простира се на цели 22 кв. км, а корпусът на основната му сграда е построен във формата на самолет. На покрива са инсталирани фотоволтаични панели, които захранват електрическата мрежа.

21-d21-k

21-bДизайнът на тавана е във формата на вълни, които придават изключителна ефирност на иначе гигантското съоръжение. Навсякъде около и вътре в него има детайли и елементи, свързани с водата. Фонтани, езерца и прекрасни водни стени създават неповторимата атмосфера на това летище. Съвсем неслучайно архитектите и дизайнерите на Hamad International Airport подчертават култа към водата. Тя е безценна за тази част на света.

Катар има огромен финансов ресурс, големи запаси от петрол и злато, но водата е същински лукс за пустинната държава. Литър петрол се продава за около 40 цента, докато литър питейна вода струва цял долар.

21-c21-h
21-lКато контрапункт на мащабите на аеропорта създателите му са добавили елементи от домашната среда. В централната зала е позиционирана огромна бронзова детска играчка – мече, настолна лампа на швейцарския автор Урс Фишер, закупена от сестрата на емира на Катар за 6,8 млн. долара и подарена на летището от кралското семейство. Инсталацията е висока 7 м и тежи около 20 т. Като продължение на развлекателната линия, в различни зони на летището има монтирани впечатляващи дизайнерски детски катерушки. Друга атракция и същевременно голямо удобство 21-mза пътниците е стъклен влак с футуристична визия, който се движи сам, без ватман. Съоръжението спестява 15 минути придвижване до гейтовете, като превозва пътниците до там само за 2 мин.

Част от летищния комплекс е и тузарски хотел, в който може да се отседне за времето между полетите. Освен на лукса на стаите и апартаментите гостите могат да се насладят на басейн с прозрачно дъно, от който се вижда терминалът, на фитнес, зала за скуош, тенис корт и няколко безупречни ресторанта.21-e

Проектът предвижда на територията на летището да бъде отворен музей на Qatar Airways в чест на годишнина от създаването на компанията.

 

 

 

Добавете коментар