Лек спад в цените на жилищата през лятото

0

НСИ отчита намаление на пазарните стойности в 19 от областните градове

Лек, едва забележим спад в цените на жилищата през третото тримесечие на 2014 г. – юли, август и септември, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на пазарните стойности спрямо съответното тримесечие на 2013 г. е 100.4%, т.е. средното увеличение на цените на жилищата е 0.4%.

През третото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 19 града и в област София. Спадът е по-значителен в Кюстендил – с 2,5%, в Перник – с 2,4%, и в Разград – с 1,9%. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868.77 лв./кв. м. Най-високи са средните цени в София столица – 1 485.67 лв./кв. м, следвана от Варна – 1 378.33 лв./кв. м, и Бургас – 1 145.33 лв./кв. м.

Данните обаче сe основават само на стойността на сделките с апартаменти в областните градове и не включват жилища в сгради ново строителство.

Другото, което статистиката не взема предвид, е динамиката на предлагането и търсенето. Откакто преди две години цените на имотите вече не падат с предишните огромни темпове, много анализатори започнаха да твърдят, че срокът, през който един имот стои на пазара, непрекъснато намалява, а продавачите правят все по-рядко корекции в исканата цена. Това се счита като белег за раздвижване на пазара, тъй като тези, които продават, вече се съобразяват с реалностите, смятат брокери.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си