Къщи с двор край големите градове – най-търсени на пазара на имоти

Привлекателни за купувачите са и апартаменти в курортите с минерални извори

0

Ръст в търсенето на къщи с двор в близост до София, Пловдив, Варна и Бургас, отчитат от imoti.net. Има интерес както към големи и луксозни къщи, така и към парцели с малки и стари сгради, годни за обитаване. Сред масовите критерии на купувачите е къщата да е годна за обитаване и да не се нуждае от основен ремонт.
„Този показва, че интересът е продиктуван от извънредната ситуация, в която се намираме. Купувачите искат да открият имот, в който веднага да могат да се нанесат“, уточняват брокери.
Освен към къщи около големите градове, се регистрира интерес и към къщи и апартаменти в селища с минерални води, по Черноморието и планинските райони.
Средните цени на къщи около Витоша са около 1300 евро на кв.м, докато по селата  в София област  варират в диапазона 250-450 евро за кв.м.; в областите  Бургас  и Варна – между 600 и 800 евро на кв.м.; в  област Пловдив – между 300 и 500 евро на кв.м.

За привлекателните райони с минерални извори средните цени за къщи са между 300 и 600 евро/кв.м. Най-скъпи са имотите във Велинград – средно по 600 евро/кв.м.
Имотите в Кюстендил и  Хисаря са по-евтини с около 100 евро/кв.м., а в Девин средната цена е около 300 евро/кв.м., но пък офертите за жилища са много ограничени.
Друга интересна тенденция на пазара на имоти, която се очертава е търсенето на къщи под наем,  особено в околностите на София. Средната наемна цена е около 5 евро на кв.м., а най-много предложения има в диапазона 1300 – 2000 евро наем на месец. Доста по-изгоден е наемът на къщи на разстояние над 50 км. от София. Там голяма къща с двор може да се наеме и под 400 евро на месец.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си