Къщата на Ванга в Рупите отвори врати за гости

0

Къщата на прочутата петричка пророчица баба Ванга в Рупите отвори врати за посетители. Затвореният в продължение на почти 18 години дом на ясновидката стана достъпен за хилядите посетители точно на големия християнски празник Благовещение.

Стотици хора от цяла България, гърци и руснаци също присъстваха на събитието. Всички имаха възможност да надникнат и да усетят атмосферата в малкото жилище на покойната петричка пророчица. В него тя е живяла и приемала приживе нуждаещите се от нейната подкрепа, дарявала ги е с любов, вяра, надежда. Тук са леглото, миндерът, камината, телевизорът, телефонът, иконите и кандилата по стените. Има и много снимки. Тук са и любимите на Ванга цветя. Цялото оборудване в дома на пророчицата е пълно копие на оригиналното.

Откриването на къщата за посещения е първата от поредицата прояви, с които фондация „Ванга” ще отбележи 20-годишнината от откриването на храма през 1994 г. разказа Иван Драмов – председател на Управителния съвет на фондацията. Тя създаде и се грижи за храмовия комплекс с парка около църквата „Света Петка Българска”, изградена по волята и с дарения на ясновидката. Празникът Благовещение бе избран неслучайно за събитието – това е именният ден на Вангелия Гущерова, станала известна с името Ванга.

Отварянето на скромния дом на пророчицата след направения ремонт стана с църковен водосвет, отслужен от архиерейския наместник на Петрич отец Ангел Кочев. Свещеникът не пропусна да каже, че Ванга е била много близка до църквата, носела е радост и надежда на хората, затова те я обичат и никога няма да я забравят. Той призова да следваме примера й, да гледаме нагоре, към светлината и да има вяра, надежда и любов сред нас.

Сред присъстващите бяха близки на Ванга, акад. Светлин Русев, Нешка Робева, Димитър Вълчев, проф. Емил Попов и други членове на фондацията, кметът на община Петрич Вельо Илиев и много хора, дошли отблизо и далеч, за да засвидетелстват почитта си към ясновидката.

22-7 22-6

Малката къща с дворчето на Рупите дълго време стоя затворена, припомни Иван Драмов. Едва миналата година вещите и предметите на Ванга бяха прибрани от общината, на която бяха делегирани права от държавата. Така 18 години след кончината й бе изпълнена волята, изразена в завещанието на Ванга, цялото движимо и недвижимо имущество да се даде на държавата. Общинският съвет реши вещите и предметите да се предадат за съхранение на музея в Петрич. а фондацията се погрижи къщата да бъде ремонтирана и обстановката в нея да бъде възстановена максимално близко до оригиналния й автентичен вид.

Манастирският комплекс в местността Рупите е встрани от пътя Сандански – Петрич. Там е гробът на ясновидката, нейната църква „Света Петка“ и малката й къща, в която е живяла от 1970 г. до смъртта си през 1996 година.

Освен на хубавите пролетни дни, посетителите вече се радват и на зеленината, цветята, тишината и спокойствието на парка. В него бликат и минерални извори, с които местността Рупите стана още по-популярна .

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си