Навигатор Home » Икономика » КЪМ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО Работодатели искат да се отхвърли методиката за определяне на минималната работна заплата на служебния кабинет

КЪМ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО Работодатели искат да се отхвърли методиката за определяне на минималната работна заплата на служебния кабинет 

18-ZAPLATI-1

Да се въведе праг на възнагражденията по отрасли, предлагат експерти

Работодателските организации поискаха от новото правителство да отхвърли предложения от Социалното министерство в служебния кабинет проект за определяне на минималната работна заплата. Един от аргументите е, че с него се създава почти императивна възможност за ежегодното й актуализиране. Според Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в документа липсват критерии за долна и горна граница на размера на минималното възнаграждение, на чиято основа се провеждат преговорите между социалните партньори.

От началото на годината минималната заплата е 460 лв., като за пет години общото нарастване на минималното възнаграждение е 70%. От АОБР са категорични, че това се е отразило негативно на бизнеса.

18--ZAPLATI-2

Статистическите данни сочат, че 350 хил. българи взимат под минималната заплата, или до 460 лв., а над 1 млн. – между 460 лв. и 1000 лв. Доход между 1000 и 2000 лв. имат 440 хил. работещи у нас, а 125 хил. – над 2000 лв.

Спорът между синдикати и работодатели за приемане на единна формула за определянето на минималното възнаграждение се води от близо седем години, без това да е довело до резултат. В края на м.г. работодателите настояха механизмът да включва и нови фактори, посочени в Конвенция №131 на МОТ. Така заплатата би се определяла според показатели, като потребностите на служителите и семействата им, потребителски цени, стойност на живот, производителност на труда… В оспорвания сега проект на социалното ведомство това е отразено, но в същото време се посочва, че размерът на МРЗ се определя от правителството. Базата е достигнатият размер на минималното възнаграждение и прогнозата на Министерството на финансите (от средносрочната бюджетна рамка) за ръста на средната работна заплата в страната.

От работодателските организации смятат, че без посочена горна и долна граница за определяне на размера на МРЗ ще усложни значително преговорите между страните по споразумението. Проблем според тях е и предложението темповете на нарастване на минималното заплащане да са съобразени със средносрочната бюджетна прогноза на МФ. Бизнесът предлага допълнително да се изготви анализ, съобразен с отклоненията от прогнозирани стойности и ръста на заплатите от 2008 г. насам.

 

 

Добавете коментар