18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

КСБ: Невиждан скок на цените на строителните материали, нужна е индексация

Цените на строителните материали бележат невиждан ръст – между 30% и над 100%. Необходимо е България да изработи механизъм за индексиране на стойностите на действащите договори, който да се ползва и при подписването на нови. Над 100 процента е скокът в дървесината, желязото. Всички продукти бележат ръст – изолации, бетон и др.

Проблемът не е само в България, а в цяла Европа, но тук липсват механизми за индексация на цените и основно на тези, които вече са договорени. Това коментира пред БНР инж. Любомир Качамаков, председател на Камарата на строителите в България (КСБ ) в София и вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Той допълни, че по данни на ЕК строителният сектор генерира почти 10 на сто от БВП на ЕС.

Инж. Качамаков даде пример с проектите, финансирани с евросредства. Подчерта, че докато се придвижат проектите, одобрят се апликационните форми и се стигне до строителството, минават две или повече години, а в договорите са заложени стари цени. Във ВиК проектите например цените на материалите са скочили над 30%, което е много сериозно увеличение.

КСБ е поискала среща със служебния премиер Стефан Янев, за да се потърси решение по договорите, в които възложител е държавата или общините.

Камарата има готовност да представи информация как отделни европейски страни се справят с проблема с цените на строителните материали. Инж. Качамаков обясни, че някои имат работещи методики за индексация, но други го решават аварийно. Например в Румъния от август с министерско постановление се позволява индексация при разплащане по вече подписани договори.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ