Кристо пуска на вода скулптурна композиция „Мастаба“

0

Артистът подготвя атракцията за езерото Сърпентайн в лондонския Хайд парк

21-kristo-hudozhnik-2Художникът от български произход Христо Явашев – Кристо ще постави своя мащабна скулптурна композиция в лондонския Хайд парк. Кристо планира да открие първата си голяма творба на открито във Великобритания през лятото на тази година. Проектът се нарича „Мастаба”.
Мастабите са гробници с трапецовидна форма, характерни за Древен Египет. Значението на арабски пък е място за сядане, вид пейка във формата на пресечена пирамида.

21-Kristo-5Работата по творбата, която ще се носи по водите на езерото Сърпентайн в парка, вече е в разгара си. Тя трябва да е готова и изложена за посетителите от 18 юни до 23 септември. „Мастаба”, която изгражда Кристо, ще бъде съставена от 7506 хоризонтално подредени пластмасови варела и ще тежи 500 тона.
Екип от инженери и работници сглобяват лондонската „Мастаба“, поставяйки елементите върху плаваща платформа. Тя ще бъде с височина 20 метра, широка 30 на 40 метра и с наклон на стените 60°.

21-Kristo-6Част от стандартните 55-галонови варела, които ще се виждат отгоре и отстрани на скулптурата, ще бъдат боядисани в червено и бяло, дъната им, видими от двете вертикални страни, ще бъдат оцветени в различни нюанси на червено, синьо и лилаво.
Кристо лично контролира действията на работниците, които са ангажирани със сглобяването на плаващата платформа от полиетиленови елементи. Те са подобни на онези, от които артистът изгради „Плаващите кейове“ в езерото Изео в Италия през 2017 г.

21-kristo-hudozhnik3Атрактивната композиция „Мастаба“ е свързана с изложба на Кристо и Жан-Клод, която ще бъде открита в галерия „Сърпентайн“, в близост до едноименното езеро в лондонския Хайд парк.

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си