Навигатор Home » Архитектура » Коя е любимата ви дестинация за ваканция?

Коя е любимата ви дестинация за ваканция? 

8-9-1

Арх. Любомир Георгиев, РК на КАБ – София-град:

Август при мен ще е доста ангажиран с работа

8-9-GeorgiewДали ще намеря време да почивам това лято? Ако почивката е повече от три дена – не! Повече от уикенд няма как да си го позволя. Ако говорим за предпочитания между море и планина, категорично съм за планина, на някое по-тихо и изолирано място. Донякъде това е и заради промяната в професионалните ми ангажименти в сферата на градоустройството и градското планиране (б.а. – наскоро арх. Георгиев спечели конкурса за директор на столичното общинско предприятие „Софпроект-ОГП”, което работи по новия Общ устройствен план на столицата). Август месец при мен ще е доста ангажиран с работа.

Наистина, през тази година няма да се проведе международният фестивал за архитектура One Architecture Week в Пловдив. Но аз вече не съм директор на фестивала и нямам представа какви са плановете за него на фондация „Едно”, която го организира. В този период на миналата година се занимавах с неговата подготовка. Сега вече не.


Курс „Сертифициран дизайнер на пасивни сгради”

8-9_SeminarКамарата на архитектите в България, Пассив хаус и УАСГ организират курс „Сертифициран дизайнер на пасивни сгради”. Oбучението е с продължителност 5 дни (от 1 до 5 август) и е предназначено за архитекти, които биха желали да получат солидна основа от знания, необходими за проектирането на пасивни сгради. След преминаване на курса участниците могат да се явят на изпит за сертификат и да получат международно признатата титла „Сертифициран дизайнер на пасивни сгради”. Сертификатът се издава от Института за пасивни сгради в Дармщат, Германия.

Теми, които ще се изучават по време на курса: Въведение в стандарта за пасивните сгради; Сградна обвивка; Въздухонепроницаемост; Прозорци за пасивна сграда; Проектиране без термомостове; Термографски изображения и тест за въздухонепроницаемост; Вентилация на пасивната сграда; Строителен надзор и контрол на качеството; Oтопление; Генериране на топлина и доставка; Температурни разлики; Икономика на пасивните сгради.

Участниците в обучението ще получат учебни материали (над 1000 цветни страници).

Двудневен интензивен подготвителен семинар за подготовка за изпита „Сертифициран дизайнер на пасивни сгради” ще се проведе на 7 и 8 август в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София.

Семинарът е предназначен за участници, които планират да се явят на изпит за сертификат. Обучението се предлага само в пакет с изпита за сертификат. По време на двата дни участниците ще решават тестове и задачи, с които се цели да им се помогне за успешното вземане на изпита. Всеки участник ще получи книжка със задачи и решения и примерен тест. Изпитът ще се проведе на 7 октомври 2017 г. в София.

Лектор: арх. Гергана Барабонкова – LEED AP – сертифициран лектор към Института за пасивни сгради (Passivhaus Institut) в Дармщат, Германия.

За регистрация и записване: office@eplusinternational.com

Пасивните сгради са суперизолирани, почти херметични. Те използват до 90% по-малко енергия за отопление и охлаждане от построените по традиционния начин сгради. Термомостовете в тях са сведени до минимум, за да се намалят топлинните загуби. Пасивните сгради имат вентилационна система с рекуператор за оползотворяване и възстановяване на енергията, балансирано и постоянно подаване на свеж въздух. Концепцията за пасивните сгради включва един цялостен подход за изграждането на икономични, качествени, здравословни и устойчиви сгради.

Към момента има над 5600 сертифицирани дизайнери на пасивни сгради в света. След успешно представяне на изпита участниците в обучението ще получат международен сертификат, издаден от Института за пасивни сгради в Дармщат, Германия, и имената им ще бъдат вписани в международния регистър за сертифицирани дизайнери на пасивни сгради (http://www.passivhausplaner.eu/mitgliederdatenbank.php).


Арх. Александър Василев, РК на КАБ – Стара Загора:

Чета неща, които ме обогатяват и дават нови хоризонти

8-9-vaasОт години предпочитам да не почивам през юли и август. На Българското Черноморие тогава ми е малко тясно и горещо. Не го приемам като почивка, а и купонът, който тук се предлага, не ми допада. Предпочитам юни или септември, в краен случай. В България харесвам морето на север заради по-малкото туристи. Но напоследък, признавам си, избягвам българското море и ходя в Гърция поради ред причини. Най-вече заради нивото на обслужване и спокойствието.

Иначе намирам време и се старая да си осигуря почивка. Няма как по друг начин да се заредя за работа. Свиря в една група – „Кота 0”, спортувам, играя понякога волейбол… Ходя и по планини, но все по-рядко и то най-вече заради семейни ангажименти.

8-9-2Донякъде напоследък професионалните ми интереси се фокусират върху интериорния дизайн. Но в никакъв случай не го отделям от архитектурата и не мога да кажа, че само с това се занимавам. Стремя се да чета неща, които цялостно ме обогатяват и ми дават нови хоризонти, нова концепция за различни неща. Честно казано, дори специализираната литература по интериорен дизайн малко ме отегчава. В началото, когато човек е по-млад, е важно да се научат правилата. Сега ми трябва вдъхновение, по-философски поглед и преценка. Търся световната практика. Като цяло това е типът професионална информация, която предпочитам да следя в свободното си време.


ПРИСЪСТВИЕ

Архитектът на новия стадион „Камп Ноу” за първи път в България

8-9--ETEM-photo-katsuya Архитектът на новия стадион „Камп Ноу” в Барселона Такейюки Катсуя за първи път ще посети България. Той ще бъде и специален лектор на Международна фасадна конференция, организирана от ЕТЕМ, която ще се състои на 21 октомври 2017 г. Тази година организаторите от ЕТЕМ отново са си поставили за цел да дадат трибуна на водещи имена в проектирането, които да представят последните тенденции и иновации в дизайна и фасадния инженеринг. Подробна програма на събитието, информация за водещите лектори и панели може да намерите на сайта на конференцията – www.facadeconference.com8-9--NEW


Арх. Деан Стефанов, архитектурно бюро Кутищеви:

Ще съчетая планината с морето

8-9_StefanovВече правя планове за ваканцията и като цяло смятам да съчетая планината и морето. Тази година избрахме да почиваме у нас, тъй като със съпругата ми имаме радостно събитие – очакваме бебе. Затова и предпочетохме да останем на родното Черноморие. Не искаме да рискуваме с по-далечни дестинации, макар че имахме желание да попътуваме. Но сметнахме, че е по-добре да се отдадем на пълен релакс и да се заредим с повечко сили и енергия, тъй като ще са ни нужни занапред.

Аз съм от Бургас, което предполага, че познавам добре нашите курорти. Оказа се обаче, че изобщо не е така. Миналата година за първи път посетих места като къмпинг „Градина“ и „Дюни“ и бях изключително впечатлен. Това са уникални кътчета, с чисти плажове и много красива природа. Тъжното обаче е, че през последните години посегнаха и на тези защитени зони.

Започна се едно безразборно строителство, което не знам докога ще продължи и до какво ще доведе. Аз лично съм доста притеснен и като човек от бранша няма как да не реагирам и да не изкажа тревогата си от този факт.

Добавете коментар