Костадин Язов, кандидат за кмет на р-н „Южен“: Знам и мога да работя със законите, което е шанс да превърна „Южен“ в модерен и удобен за живеене район

0

Костадин Язов е роден на 3 март 1977 година в град Рудозем. Средното си образование получава в Техникума по механотехника в гр. Пловдив. Продължава обучението си в ПУ „Паисий Хилендарски“, където завършва инженерна физика с две специалности: „Атомна и ядрена физика“ и „Лазарни техники и технологии“. Магистър е по „Макроикономика“ и по „Сигурност в публичния и частния сектор“. На 5 юли 2009 година е избран за народен представител в 41-вото Народно събрание от 16-ти Многомандатен избирателен район Пловдив-град. Преди това е собственик на строителна фирма. През 2013 година защитава публично дисертационен труд на тема „Рискове и заплахи за информацията в съвременната среда за сигурност“, в резултат на което му е присъдена образователната и научна степен „доктор по дипломация и сигурност“. С Решение на Съвета на директорите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД от 29 януари 2015 г. е избран за зам.-председател на Надзорния съвет на „Електроенергиен Системен Оператор“ ЕАД.

– Г-н Язов като признание или като тежест приехте да влезете в битката за кмет на единствения район в Пловдив, в който на изборите през 2015-а кмет стана човек от ВМРО?

– По-скоро го приемам като доверие, че мога да се справя. Аз имам номинация от партийните структури за кмет на община Пловдив, но си направих отвод. Но, за мен е много важно, че имам подкрепата на хората, дава ми мотивация. Затова приех да вляза в кампанията за район „Южен“. Има и нещо много важно – това е моят квартал. Аз живея там от 30 години и искам да работя за хората, които заслужават да имат една по-добра среда за живот.

– „Южен“ е специален район, не само като демография и мащаби, но и като характер на хората там. Има доста наследници на македонски преселници. Знаете ли вица „Един македонец – комита, двама – чета, трима – държава“? Как ще ви припознаят за свой? С какво ще спечелите доверието и подкрепата им?

– Както казах, аз живея в „Кичук Париж“ от 30 години. Дори къщата на мои роднини беше точно в района с македонски преселници. Там съм израснал, там съм учил, там са близките и приятелите ми. И макар да ми се налага да пътувам често до София, пак се прибирам там. И ми е криво и ме боли, че нищо не се случва в този район. Затова искам да променя нещата. Много мога да дам на района. Знам и мога да работя със законите, което ми дава шанс да доведа нещата до край. Имам амбицията да развивам района и да надградя, това, което е започнато.

– Кои са най-големите проблеми, които спешно трябва да се разрешат в район „Южен“? Връзката „Модър-Царевец“ виждате ли я реализирана във Вашия мандат?

– От 2015-а година официално „Южен“ е най-населеният район на Пловдив. В него живеят над 110 хиляди пловдвичани, а има само три вътрешни булеварда – „Никола Вапцаров“, „Александър Стамболийски“ и „Арх. Динеков“. При това трасето на „Арх. Динеков“ е недовършено. Там, където е възможно, ще се изградят нови пътни артерии (например между бул „Александър Стамболийски“ и „Остромила“, където са необходими поне 2 хубави асфалтирани връзки). Преасфалтирането на бул. „Никола Вапцаров“ трябва да продължи до края му при зала „Олимпиада“

Трябва да се работи по изграждане на Южната тангента, свързваща квартал „Прослав“ с кварталите „Остромила“ и „Беломорски“.

Ремонтът на Кукленско шосе също трябва да се случи в най-кратки срокове, за да се отвори единият от подстъпите на района и на града към Родопската яка, където вече има доста живеещи пловдивчани. Естествено аз съм „за“ изграждането на връзката Модър-Царевец, защото тя е нужна на района, но това е проект, който е във възможностите на голяма община.

– Как ще се справите с трафика в района?

– Районът се развива непрекъснато и вече се задъхва, като особено проблемни са пиковите часове. Трафикът може да бъде облекчен с регулиране на цикличността на светофарите, за да имаме „зелена вълна“ при определена скорост на движение. Това освен, че ще облекчи придвижването ще има и екологичен ефект.

Другият проблем, че по основните пътни артерии в района няма „бус“ ленти и се случва в най-натоварените за придвижване часове магазини да зареждат стоката си. Можем да го решим, като се направи график за това зареждане, което ще има пряк ефект върху трафика. Имам и още идеи по отношението на зоните и реда за паркиране.

Като цяло, обикалял съм доста по света и ще приложа видяното и научено там за превръщането на „Южен“ в модерен и удобен за живеене квартал.

– „Южен“ става все по-предпочитан от млади хора, какво ще им кажете? Ще могат ли децата им спокойно да посещават детски ясли или градина в района? Как виждате образователната база?

– Районът има към момента 4 ясли и 10 детски градини, като 3 от тях са на по два адреса. Тоест имаме групи, които са в апартаменти в блокове. Това категорично трябва да се промени. Трябва да ги изведем от там и да ги настаним в типови сгради, с големи помещения, с двор, а не децата да се извеждат от блока да играят на съседни детски площадки. Така, че трябва да се изградят поне 2 нови детски градини. Едната от тях може да бъде в двора на училище „Стоян Михайловски“, а другата – на бул „Ал. Стамболийски“. Възстановяването на училищните бази е другият ми приоритет. Няма нужда засега да се строят нови училища. 12-те, които са в района са достатъчни, ако се ремонтират базите им и те поемат още ученици.

Аз самият съм завършил училище „Константин Величков“. Това е уникално училище, строено по японски проект. В страната има само още едно такова – „Лев Толстой“ в София. И докато софийското е вече санирано и се ползва рационално, нашето приема ученици само в едното си крило. С пускане на другите три то може да поеме още доста ученици. Евентуален ремонт ще подобри условията в него. Училището е уникално, защото дворът е изцяло вътрешен, което дава сигурност спокойствие на децата и спокойствие на техните родители. Докато бях депутат направихме един компютърен кабинет в училището, ремонтирахме част от санитарните възли, но искам обновяването да продължи. Трябва да се обнови цялостно училищната инфраструктура в района. Ще обърна специално внимание и на състоянието на физкултурните салони. Въпреки че в почти всички училища има такива салони, те се нуждаят от ремонт. Някъде салоните се помещават в приспособени помещения, което също трябва да се промени. Отделно от това оборудването на салоните е остаряло и се налага подмяна, за да се водят качествени спортни занимания.

– Какво още искате да видите като промяна в район „Южен“?

– Аз имам една кауза, за която няма да спестя сили и това е превръщането на читалище „Христо Ботев“ (бившето кино Въстаник) в модерен културен център. Сградата му е паметник на културата, читалището е с традиции, но трябва да се инвестира и преобрази целият район около него. Заедно с прилежащите пространства, близостта на залата на ансамбъл „Тракия“ и със зони за паркиране там може да стане модерно културно средище. То ще е атрактивно не само за хората от квартала, а за всички пловдивчани, защото е буквално на минути от центъра на града.

– Г-н Язов, бяхте депутат, видели сте властта от много страни. Кое Ви привлича повече – законотворчеството и дневния ред на държавата или решаването на ежедневните проблеми на хората?

– Времето прекарано в Народното събрание ми даде поглед върху общата законова рамка и изработването на правилата за всички в държавата. Като районен кмет ще трябва да решавам индивидуални казуси, тоест – от общото към частното. Затова ще ми е от голяма полза натрупаният опит като народен представител.

– Повечето кандидат кметове са и в листите за общински съветници. Вие обаче- не сте. Каква е причината и има ли общо с работата Ви в Надзорния съвет на Енергийния системен оператор?

– Работата ми в ЕСО не противоречи с възможността да съм и общински съветник. Аз обаче реших да не бъда в тази листа. Не ми е целта да съм някъде. Смятам, че ще бъда най-полезен като районен кмет и затова влязох в тази кампания.

– Как реагира семейството Ви на поредната битка, в която се впускате – изборите за районен кмет?

– Близките ме подкрепят в това начинание. Откакто е започнала кампанията ме виждат доста рядко, тъй като графикът ми е запълнен с ангажименти, срещи и мероприятия. Но, се вълнуват. Следят изявите ми, къде какво се пише, четат интервютата… Дори сестра ми, която е лекар се шегува, че като не можем да се видим заради моята кампания и нейните пациенти, сме се „срещнали“ на селфи до мой билборд!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си