Стадионът в руския град Самара наподобява галактически кораб с 45 хил. места и струва 320 млн. долара

От 14 юни светът е футбол. Русия е домакин на световното първенство 2018. Мачовете ще се играят в 11 града на 12 стадиона – от Калининград до Екатеринбург. Много финансова мощ, архитектурна и инженерна мисъл и новаторство са вложени за изграждането и рехабилитацията на съоръженията. Едно от бижутата на Мондиал 2018 е новопостроеният стадион в град Самара.

21-S0

„Космос Арена” е с капацитет от 44 918 места и ще приеме шест мача от финалите. По време на Мондиала стадионът ще бъде известен и с името си „Самара Арена”. Изграждането му, което завърши през пролетта на 2018-а, струва 320 млн. долара.

На него домакинските си двубои играе вече „Криля Советов“.

Първоначалната идея е била стадионът да бъде изграден на един от островите на река Волга. Но тъй като не съществува мост, който да го свързва със сушата, е избрано друго място. Въпреки протестите на местното население площта на спортното съоръжение нараства от 27 хектара до сегашните внушителни 930 хектара. Освен с размери то впечатлява и с необичайната си архитектура.

21--S21-S2

„Космос Арена” не е случайно като наименование, защото стадионът наподобява на космически кораб или по-скоро на сфероид за работа в Космоса. Темата е близка за региона на Самара, където космическият отрасъл заема важно място. Именно там е била рехабилитацията на първия човек, летял във вселената – Юрий Гагарин.

21-S4

Покривът на „Космос Арена” е изграден над всички трибуни, което гарантира целогодишното му използване. През студените дни се включва отоплителна система, която работи с инфрачервени лъчи. Със същата система е оборудвана и тревната настилка, което дава възможност за провеждането на мачове при всякакви атмосферни условия.

„Космос Арена” ще приеме шест двубоя от световното първенство, като в груповата фаза тук ще играе и Русия.

21-NEWЕто кои мачове от Мондиал 2018 ще се играят там:
17 юни, група Е: Коста Рика – Сърбия
21 юни, група С: Дания – Австралия
25 юни, група А: Уругвай – Русия
28 юни, група Н: Сенегал – Колумбия
2 юли, 1/8 финал: победител група Е – втори група F
7 юли, ¼ финал: победител мач №55 – победител мач №56

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си