Корабчето „Кук” стана ябълката на раздора в Бургас

0

 Катамаранът, който вози до остров Св. Анастасия, е голямата атракция за лятото

Корабчето „Кук”, с което стотици бургазлии и туристи искат да пътуват до остров Света Анастасия, стана ябълката на раздора още с първите си курсове. По проект катамаранът трябва да тръгва от символа на Бургас – моста, който за тази цел бе реконструиран и лустросан. На практика обаче корабчето често не може да тръгне оттам, дори при леко вълнение.

„Когато вълнението е над 2 бала, няма кораб, който може да акостира на пристан на открито пространство, каквото е на моста в Бургас. Това е проблемът и той е ясен за всички, които разбират малко или много от море. Още в предната документация е описано, че кораб може да отплава от пристана на моста, но не винаги”, коментира зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

„В проекта за рехабилитацията на моста и острова Св. Анастасия е заложено, че корабчето ще тръгва от моста. На практика обаче това се оказва невъзможно и ще трябва да тръгва от пристанището”, заяви пък изпълнителният директор на Пристанище – Бургас Николай Тишев.

В същото време обаче няма сключен договор с общината за обслужването на кораба „Кук”, който вози пасажерите до острова. Явяват се и други затруднения. Във връзка с атентатите от последните години контролът по пристанищата е много затегнат и не може „някой да влезе просто ей така”, обясни Тишев.

«Добронамерени сме, искахме да сключим договор с общината, като първоначалната идея беше, че корабчето ще тръгва от пристанището в изключителни случаи, когато това е невъзможно да стане от моста», заяви Тишев. Той обясни, че още на 12 март т.г. са изпратили писмо с проектодоговор, но вече повече от 2 месеца отговор няма. Няма и подписан контракт. Сега всичко се прави «на честна дума».

Пристанищната такса за обслужването на един пасажер от такъв клас кораб е 60 евроцента. До момента портът не е получил нито цент, отново заради липсата на договорПътуванията с корабчето „Кук” обаче се радват на небивал успех. През уикендите редовно катамаранът се пълни с по 200 души на борда, които стават островитяни за няколко часа. Билетчето от 9 лева дава възможност на цели семейства да се изнасят към Света Анастасия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си