Кое е любимото ви място за релакс и лятна почивка?

0

Арх. Цветанка Разсолкова, член на РК на КАБ – София-област:

Дишам свободно из българските планини

8-9-I

Любимото ми място за почивка и релакс са българските планини. От всичките предпочитам Рила. Изкачвам връх Мусала. На високото дишам свободно, чувствам хармония между себе си и природата. Духът ми се освобождава.

Обичам и морето обаче. Но южното – българското или гръцкото. То е по-истинско с меките вълни, с топлината, със спокойствието.

Арх. Атанаска Айдемирска, председател на РК на КАБ – Силистра:

Моите предпочитания са круизите и по-малките къщи за гости

8-9_Aidemirska

България е много добра страна за почивка. Има много уникални места, които са малко познати. Известни са 5-звездните капиталови хотели, но те не са най-добрите за релакс. Има вили и къщи за почивка, построени с обикновени материали, но са много приятни, обърнати към човека. В Тюленово например има една къща с 5 стаи за почиващи, където готвят сутрин, обяд, вечер. Храната е уникална – салата от градината, домашен сладкиш. Има и едно място в село Тъжа, частна ботаническа градина. Там пък обгръщат с внимание, а денят завършва с билков чай. Аз обичам такива места. Но обичам и круизите. Пътувала съм от Русе до Пасау. Заобиколена съм била от немски туристи, защото българските туроператори са загърбили круизите. Екипажът беше български и изпълняваше много добре своите задължения. При пътуването по Дунав пейзажът се сменя и се получава равновесие между релакс и атракция. Моите предпочитания са между круизите и местата на малкия и средния бизнес в туристическия бранш.

8-9_Aidemirska.1

Арх. Сияна Янчева, член на РК на КАБ – Стара Загора:

Харесвам еднакво и Черноморието, и Европа

10-siy

Почивам или на Българското Черноморие, или чрез екскурзия из Европа. От Черноморието предпочитам юга – Поморие. На това място морето е по-топло и затова ми е по-приятно.

Отдъхвам и се зареждам и като пътувам из Европа. Предпочитам екскурзии из страните от Централна Европа или Скандинавските страни – Дания например. Привлича ме възможността, докато съм там, да гледам нови картини на градове, друг начин на живот. Всичко това ме обогатява и ме отморява.

8-9-SIANA

Арх. Радосвета Хаджиева, член на РК на КАБ – Кърджали:

Бяло море предлага чудесен отдих

Обичам морето и затова почивам на море. Предпочитам Бялото пред Черното море. Първо, защото Бяло море ми е по-близо – само на 110 км е от Кърджали. Черното все пак е на 300 км и известно време минава в пътуване. Но има и други предимства – Беломорието е много чисто, спокойно, няма шум, няма и толкова много хора. За мнозина плажовете привличат и са атрактивни не с пясъка си, а с хората по тях, с летовниците, с туристите. Там, където аз обичам и избирам да ходя, те не са много. Така човек релаксира истински.

8-9--HADJIEVA

ПОЛЕЗНО

Тридневна образователна програма „В света на старопланинската архитектура 2018”

8-9_Staroplaninska-arhitektura.

Новото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура” ще се проведе от 10 до 12 август 2018 г. в Етър – Етнографски музей на открито. Събитието е разделено на два модула. Първият е лекционен курс с теми, посветени на народната архитектура, нейното опазване, използваните строителни материали и техните конструктивни качества. Участие ще вземе и гост-лектор от Англия – Дарън Баркър, който ще сподели своя опит в опазването и реставрацията не само в родната си страна, но и в България.

8-9_Staroplaninska-arhitektura-2.

Вторият модул ще бъде практически. Наученото в лекциите за строителните материали ще бъде приложено и на практика. Майсторите ще покажат и обяснят на всеки основните техники за работа с традиционните строителни материали.

Образователната програма е подходяща както за специалисти в сферата на архитектурата и строителството, така и за студенти и любители.

Организатори на събитието са Етнографски музей на отрито „Етър“ , Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България.

www.kab.bg

ПРОГРАМА

10.08.2018 – ПЕТЪК

11.30-13.00 – Регистрация – фоайе на хотел „Странноприемница”

13.15-14.15 – Беседа в музея

14.30-15.15 – Откриване на образователната програма – представяне на организаторите Етър, Мещра, КАБ

15.30-16.15 – Лекция „Дървени конструкции” – инж. Петя Груева

16.30-17.15 – Лекция за каменната зидария и използването й през Възраждането – Христо Тоцев

17.30-18.30 – Работилница

19.00-20.00 – Вечеря

20.30 – Дискусия – възможност на участниците да представят проблем или проект от тяхната практика, с което да споделят опит или да потърсят мнение от останалите. В апликационната форма за кандидатстване за участие всеки участник ще може да посочи предварително какво би искал да сподели.

11.08.2018 – СЪБОТА

07.30-08.45 – Закуска

09.00-09.45 – Лекция „Нематериално културно наследство. Традиционни знания и занаяти, дух на мястото” – арх. Ирина Аргирова

10.00-10.45 – Лекция „Българска възрожденска архитектура II – църковна архитектура” – арх. Ленко Григоров

11.00-12.00 – Беседа „Българска възрожденска архитектура III – Водни съоръжения в ЕМО „Етър” – Росица Бинева

12.15-13.15 – Обяд

13.30-18.45 – Работилница

19.00-20.30 – Вечеря

12.08.2018 – НЕДЕЛЯ

07.30-08.45 – Закуска

09.00-9.45 – Лекция „Опазване на културното наследство I” – арх. Иван Колев

10.00-10.45 – Лекция „Опазване на културното наследство II” – представяне и проекти на Great Yarmouth Preservation Trust – Дарън Баркър

11.00-12.30 – Работилница

12:30-13.30 – Обяд

13.45-17:30 – Работилница

18.00 – Край на програмата

ПОКАНА

Лекция на италианския архитект Андреа д’Антраси във Велико Търново

8-9_Lekcia.

Италианският архитект Андреа д’Антраси ще изнесе лекция на тема „MAD Works, MAD Architects“ във Велико Търново по време на журирането на международния архитектурен конкурс за нов градски център на старата столица.

В писмо до председателя на КАБ арх. Борислав Игнатов кметът инж. Даниел Панов покани на събитието всички желаещи членове на Камарата. Лекцията ще се състои на 27 юли от 18 до 19 ч. в Голямата зала на община Велико Търново.

Арх. Д’Антраси е асоцииран партньор в MAD Architects – международно архитектурно бюро, базирано в Пекин, с офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис и Рим. Сред проектите на компанията са сгради в цял свят като The Absolute Towers в Канада, Музея на разказваческото изкуство в Лос Анджелис (по-известен като музея на Джордж Лукас), Националния музей на изкуствата в Китай.

Арх. Д’Антраси е част от международното жури на конкурса за градоустройствено решение за територията на Старото военно училище и проект за сграда на Експозиционен център. Конкурсът е на прага на успешното си приключване, отбелязва кметът инж. Панов.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си