Навигатор Home » Икономика » КНСБ: Целта е да стигнем 60% от стандарта в ЕС

КНСБ: Целта е да стигнем 60% от стандарта в ЕС 

Любен Томев смята, че е наложително разликата между минималната и средната заплата да се намали

Въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната заплата за страната, нов данък върху финансовите транзакции от 1% и прилагане на „данък богатство” да влязат в управленската програма на правителството, настояват от КНСБ. Предложенията им са свързани с постигане на 60% от средното равнище на ЕС по жизнен стандарт през следващия 4-годишен период. Според главния икономист на синдиката Любен Томев заплащането трябва да стигне 50% от БВП при сегашен дял от 42%.

От КНСБ настояват и в Кодекса на труда да се запише като препоръчителна норма на процентно съотношение 80:20 по отношение на заплатата и бонусите. По отношение на трудовите възнаграждения трябва да се прави ежегодна актуализация. Например допълнителните пари за нощен труд от 0.25 лв./час и 0.10 лв./час за „разположение” не са променяни от 2007 г. Това е довело до тяхното обезценяване с 28,3% и те са неадекватни в променената икономическа среда.

От КНСБ настояват още за повишаване на данъка върху дивидентите от 5 на 10 процента, както и допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията.

 

 

Добавете коментар