КНСБ с идея за въвеждане на данък „богатство“

Според синдиката фискалната система у нас е една от най-несправедливите в ЕС

0

Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС. Тя трябва да се промени, за да преборим огромните неравенства между бедни и богати в страната ни.

Това обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров на журналистически семинар „Жизненият стандарт – във фокуса на медиите“.

Според него косвените данъци драматично изпреварват преките. Затова е необходимо преструктуриране на цялата данъчна система, за да има повече справедливост за хората с по-ниски доходи. „Това предполага поетапна и постепенна промяна на цялата данъчна философия в България“, уточнява икономистът в КНСБ Любослав Костов.

От КНСБ предлагат 9 основни промени в данъчната система. Основното искане на синдиката е да се въведе необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/ за страната. Това означава, че хората, които работят на МРЗ, няма да бъдат облагани.

Второто предложение е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до 10 пъти установената МРЗ за страната.

Следващото предложение е за въвеждане на необлагаем минимален първоначален доход до 24 000 лв. за млади семейства. Предлага се и предоставяне на безлихвен кредит за покупка или обзавеждане на жилище при условие, че двамата съпрузи поемат ангажимент да живеят и работят в страната минимум 15 г. след получаване на кредита.

„Нашата идея е въвеждане на истинско семейното подоходно облагане, какъвто има в много страни в света“, заяви Любослав Костов.

Друго предложение на синдиката е въвеждането на данък „богатство“. Повод за това е идеята на американски милиардери, които обявиха, че ще предложат на президента Тръмп да се обложат доходите на най-богатите, за да се преборят неравенствата, дори в държава като САЩ. Допълнителен приход в хазната според КНСБ е въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

Изчисленията на КНСБ са показват, че реализацията на тези и още някои предложени от тях мерки ще струва на държавния бюджет 1,6 млрд. лв. Приходите от това обаче ще бъдат над 2 млрд. лв., което ще остави над 400 млн. в хазната, сочи икономически анализ на КНСБ.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си