15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система

Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно с партньорите от „Еко Партнърс България“ АД. Новата система ще бъде приложена първо в град Дебелец. Основата цел е насърчаване на разделно събиране и управление на всички потоци битови отпадъци – процес, който става задължителен за всички общини от 2025-а година. Това обявиха на пресконференция заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, Зорница Кънчева от отдел „Околна среда“ и представители на „Еко Партнърс България“.

„Нашата задача е да убедим гражданите и бизнеса защо има смисъл да се събира разделно. Вярвам в успеха на пилотната система, така или иначе тя ще бъде наложена през 2025 г., когато ще влезе новата методика за изчисляване на такса смет в местните данъчни служби. Община Велико Търново, тествайки и прилагайки този модел година и половина по-рано, цели да подготви и същевременно да облекчи гражданите и бизнеса“, коментира Снежана Данева-Иванова.

„Разделното управление на отпадъците е двустранен процес. Общините са задължени да го въведат, но и гражданите са задължени да участват и те ще участват, като имат финансов стимул – колкото повече разделят отпадъците в домовете си, толкова по-ниска такса смет ще плащат“, добави Зорница Кънчева.

Благодарение на специално разработен за проекта софтуер, количествено ще може да бъде измерен събраният боклук от всяко семейство, фирма, институция във всеки от четирите сезона, тъй като видът и количеството отпадъци варират. Пилотният модел ще даде на гражданите и общините избор и решения за разделно събиране както на познатите отпадъци – пластмаса, хартия, стъкло и метал, така също на хранителни и градински остатъци, опасни отпадъци, едрогабаритни и строителни отпадъци и др. Системата ще изчисли какви да бъдат съдовете за смет, къде да бъдат поставени, дали да има индивидуални – във всяко домакинство, каква сметосъбираща техника да се използва и къде още да бъдат изградени площадки за разделно събиране.

Дейностите стартират в началото на следващата година с анкета за гражданите, за да се установят нагласите им към разделното сметосъбиране и какви видове отпадъци се генерират в населеното място. Пилотната система впоследствие ще бъде приложена на територията на цялата община.

Related Articles

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ