Ключови пътни проекти буксуват

0

Пет са високорисковите трасета, за които финансирането не достига

От пътните проекти като най-рискови се очертават вторият етап на Западната дъга на Столичното околовръстно и Лот 4 на „Струма“. Стана известно, че АПИ е отказала на изпълнителя на Лот 4 гръцката фирма „Актор“, исканите от нея допълнително 39 млн. лв. за довършването на отсечката между Сандански и Кулата. Гръцката компания, която строи най-късата отсечка от аутобана към Солун на българска територия, е поискала още и други неща, като например Пътната агенция да й осигурява необходимите камъни, както и технологии за строителство.

Изграждането на отсечката тръгна през април 2012 г. Срокът за изпълнение на договора е 23 месеца, като през месец април 2014 г. той беше удължен с около 4 месеца. Проектът предвижда на лота да бъдат изградени седем надлеза, шест подлеза, седем моста (пет моста за автомагистралата и два при жп линия София-Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Стойността на Лот 4 е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Проектът също е сред нарочените за разваляне на договора с фирмата изпълнител.

Въпреки че е определена за рискова втората част от Западната дъга на Столичното околовръстно между р. Какач и бъдещата Северна скоростна тангента от транспортното министерство са решили да възобновят строителството. За целта няма да бъде изпълнено решението на предишното правителство за прехвърляне на 30 млн. лв. от този обект към жп проектите по ОП „Транспорт“, защото това крие допълнителни рискове за финансови корекции и за довършването на отсечката в срок.

Завършването пък на първата отсечка от западния край на автомагистрала „Люлин“ и шосето към Калотина ще се забави с още седем месеца. Трикилометровият участък, два пътни възела при булевардите Царица Йоана и Сливница (на три нива) и на мост над река Какач трябваше да бъдат готови в началото на август. Засега обаче само естакадата на западния край на бул. Царица Йоана е почти завършена. Забавянето е заради неприключили отчуждения на терени при бул. Сливница. Освен това строителите са пропуснали да изградят надлез между жк Люлин и кв. Филиповци. Съоръжението не е било предвидено по проекта.

Като рисков да не бъде довършен до края на 2015 г. и да изгубим евросубсидиите за него е още и Лот 1 на АМ „Марица.

12-13mag

ЛЪЧ НАДЕЖДА

Ще строят 4-лентовия път Видин-Ботевград със заеми

Четирилентовият път Видин-Ботевград, който е част от общоевропейски транспортен коридор No 4, ще се строи със средства от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет по програмата по „Транзитни пътища VI. Това стана ясно от специално съобщение на Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ). Проектът е разделен на 4 участъка: Видин-Монтана, Монтана-Враца, Враца-Мездра, и Мездра-Ботевград. Други проекти по програмата са автомагистралата „София –Калотина с дължина от 50 км и част от Околовръстния път на столицата. По бъдещата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура (2014-2020) ще предложим на Еврокомисията националното съфансиране от наша страна за пътните обекти да се увеличи на 50%, което ще доведе до увеличаване на

цялата оперативна програма от 1,9 млрд. на 2,5 млрд. евро. Съседна Гърция, чиито брутен продукт и стандарт на живот са много по-високи от нашите, успя

да си издейства от Брюксел национално съфинансиране от само 5%. От пътните проекти с най-голямо предимство през следващия програмен

период ще е Лот 3 на АМ „Струма, защото има одобрена апликационна форма с варианта за тунел. Основно внимание ще се обърне и на цялата АМ „Хемус от Ябланица до Белокопитово, както и на тунела под Шипка.

Лот 1 на АМ Марица изостава

Като рисков да не бъде довършен до края на 2015 г. бе определен и Лот 1 на АМ „Марица. Въпреки уверенията преди време от страна на изпълнителя, че проектът ще бъде реализиран до 1 март идната година, съществува реалната опасност да изгубим евросредства и той да не се случи.

12-13-AM-Marica.-2jpg

Строителните дейности стартираха през октомври 2011 г., но археологическите проучвания и разкопки забавиха процеса на изграждане. Друга причина за закъснението, според изпълнителите, е отказът на държавата на поисканото от тях допълнително финансиране от 20 млн. лв. Липсата на подземен кадастър по трасето пък бе посочена като основен мотив от Министерството на транспорта.

Звършените строителни работи на Лот 1 на магистрала „Марица“ Оризово-Димитровград съставляват 42% от цялото трасе, докато изпълнението на втория лот Димитровград-Харманли е 72%. Това са резултатите от последната инспекция, направена от бившия регионален министър Десислава Терзиева. Тогава тя констатира, че на по-голямата част от втория лот вече са положени първите пластове асфалт.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ – Лот 1 и Лот 2″ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се изграждат общо 65,62 км. Аутобанът е част от Трансевропейския транспортен коридор № IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг“. Тя трябва да свързва автомагистрала „Тракия“ при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. „Марица“ е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево“. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при възел „Ново село“.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова:

„Струма“ е изпълнена на 55%

12-13nik

Проектът за изграждане на Лот 4 отавтомагистрала „Струма, квалифициран като високорисков от Агенция „Пътна инфраструктура, която е бенефициент по него, е изпълнен на 55%. Това заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. По искане на управляваното от нея ведомство се правят редовни проверки по участъка, последната от които е установила, че по него липсват работници и строителна техника.

Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок, призна Ангелкова. По думите й, през следващия програмен период 2014-2020 г., приоритет ще и бъде довършването на Лот 3 – от Благоевград до Сандански, където се намира и предвиденият за изграждане 15,5-километров тунел. Той трябва да е готов до 2020-2022 г. „Разгледани са 8 варианта. Магистралата се намира в зона от „Натура 2000“. Поради това като екосъобразен вариант е одобрен тунелът, обясни транспортният министър. Според разчетите българите ще стигат до гръцката граница по магистрала най-късно до 2022 г. Дотогава проектът трябва да бъде изпълнен и участъкът въведен в експлоатация.

Наредбите не са променяни над 10 години

15 септември 2014 година е крайният срок, в който трябва да бъдат изготвени новите варианти за актуализиране на изискванията за пътно проектиране. Промените в наредбите са наложителни, тъй като поднормативните актове не са актуализирани над 10 години и не са синхронизирани с европейските правни норми.

Работна група под председателството на заместник-министъра на регионалното развитие Ангел Петров ще предложи промени в Наредба № 1, регламентираща техническите изисквания при проектиране на пътища.

Ще бъде актуализирана и Наредба № 2 – за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии от ЗУТ. Двата документа съдържат стара информация и не отговарят на съвременните европейски изисквания, съобщиха от правителствената пресслужба.

12-13-naredbi

В експертната група, която ще предложи изменения в наредбите, са включени представители на Министерството на регионалното развитие, Министерството на инвестиционното проектиране, Агенция „Пътна инфраструктура“, Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“, академичната общност и др. До указания срок те трябва да предложат варианти за промяна на изискванията за пътно проектиране и повишаване на пътната безопасност. След това текстовете ще бъдат обсъдени от Обществения съвет към Министерството на регионалното развитие.

Наредбите за проектиране на пътища и на комуникационно-транспортни системи трябва спешно да се хармонизират с европейските правни норми.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си