16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Класация: Най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.

Световна столица на архитектурата за 2023 г., избрана от UNESCO, е сред тях

Според“ годишната класация за най-добрите за живеене градове в света през 2022, на списание „Economist Intelligence Unit – EIU“, една европейска столица е на върха. Без особена изненада -Виена е големият победител. Австрийската столица е класирана на първо място в списъка, така както през 2018 и 2019 г. беше първенец по качествен живот.

EIU класира общо 173 града по целия свят по различни критерии, включително здравеопазване, нива на престъпност, политическа стабилност, инфраструктура и достъп до зелени площи.

Виена е идеалното място за практикуване на изкуството „живот“. Австрийците и по-специално виенчани го наричат Lebenskunst – изкуството да живееш добре.

„За трети път през последните пет години Виена е начело в класацията ни. Градът предлага много възможности за култура и забавление, както и добра инфраструктура и цялостна стабилност“, мотивират резултатите от EIU.

Копенхаген, който UNESCO избра за Световна столица на архитектурата за 2023 г., заема второ място в глобалния индекс на най-добрите градове за живеене по света.


Копенхаген. Снимка: www.freepik.com

А Швейцария се нареди като единствената европейска страна в Топ 10 на класацията с два града – добре уреденият Цюрих зае третото място, а Женева – шестото.

Снимка:Виена – Austria Info

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ