Стъкленото чудо ще има дължина 300 метра и ще съединява 6 кули в голям комплекс

Рафълс Сити Чонкинг скоро ще бъде най-големият хоризонтален небостъргач в света. Огромният комплекс се изгражда от компанията „Кепитъл Ленд” в югозападния китайски мегаполис Чунцин. Близо 6000 строители усилено работят на върха на обекта и въпреки че градежът все още не е завършен, той вече държи световния рекорд за най-висок небесен мост.

21_Nebo.3 21_Nebo.5

„Лежащата” част от небостъргача ще бъде разположена на 250 метра над земята и ще включва оранжерии, площадка за наблюдение и басейн. Комплексът ще бъде от смесен тип и ще се простира на площ от 9200 хектара. Предвидено е изграждането на 8 кули, като 6 от тях ще са съединени с хоризонтален небостъргач с дължина 300 м, широчина 30 м и височина 22,5 м. Общата разгъната застроена площ на комплекса ще е 1.1 млн. кв. м.

21_Nebo.8

Конструкцията на хоризонталния небостъргач ще тежи 12 000 тона. Тя ще бъде обкръжена с 3200 стъклени и 4800 алуминиеви плочи. Гъвкавият материал и специалната основа ще направят сградата устойчива на сеизмична активност и природни бедствия. Създателите й твърдят, че тя е конструирана да издържа на ураганен вятър и силни земетресения. Също така сградата е и енергийно пестяща.

Уникалното съоръжение е така измислено, че да има сензационна панорама към града. Проектът ще се похвали с 134 000 кв. м жилища, магазини, офиси, зони за развлечения, транспортни връзки и обществен парк.

21_Nebo.1

„В пренаселени градове няма място за големи обществени паркове, затова трябва да ги вдигнем в небето”, твърди един от проектантите – арх. Моше Сафди. Според него сред тенденцията в градоустройственото планиране е навлизането на хоризонтални небостъргачи. Виждам период, в който зонирането става триизмерно, казва още той. И допълва, че вместо да мислим за земята като двуизмерна, зонирането ще започне да изисква хората да се свързват помежду си – първо на земята, после над земята.

Строежът би трябвало да бъде приключен до края на годината, а от 2019 г. ще бъде отворен за бъдещите си обитатели.

21_Nebo.4 21_Nebo.6

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си