Китайци инвестират 10 млн. евро в завод за електромобили край Пловдив

0

В него ще бъдат наети около 300 служители

Китайският производител на електрически автомобили Cenntro Automotive Corporation и нейният партньор SEVIC eMobility стъпват на българския пазар. Компаниите възнамеряват да инвестират през следващите три години 10 млн. евро за създаването на завод за производство на електромобили край Пловдив. В него ще бъдaт нaeти мeждy 250 и 300 cлyжитeли и ще се произвеждат 60% от частите за малките машини.

Така за първи път електромобили ще имат етикет „Произведено в България” или „Произведено в ЕС”. Продукцията ще бъде насочена основно към специализиран електрически транспорт. Ще се предлагат електромобили с различни предназначения – за хладилен транспорт, за събиране на отпадъци, за почистване на улици, разкриха инвеститорите.

Електромобилите с мощност от 10 kW са с височина от 1,9 м, дължина 3,7 м и ширина 1,4 м, a товарният им капацитет е 500 кг.

Електрическото превозно средство няма да се нуждае от специална станция за зареждане, като ще може да бъде включено директно в електрическата мрежа. Елмашините ще бъдат снабдени с оловно-цинкова или литиево-йонна батерия, осигуряваща пробег от 130 км. Цената на автомобила с оловно-цинкова батерия ще бъде 15 000 евро, а с литиево-йонната батерия – 18 000 евро.

Идеята на инвеститорите е да превърнат фабриката в регионален център не само за сглобяване на електрически превозни средства, но и за производство на части за тях, както и за поддръжка.

НА ЧЕТИРИ КОЛЕЛА

18_Elektromobili.kare

Българите масово предпочитат да използват автомобили пред други превозни средства за придвижване в ежедневието или за туризъм, сочат данни на „Евростат”. Анализът им е посветен на Европейската Седмица на мобилността, която продължи до 22 септември.

За година около 84% от българите са предпочели да пътуват с кола, 14% са пътуванията на българи с автобус, а едва 2% – с железопътен транспорт.

Страната ни е лидер в Европа и в черната статистика по брой загинали при пътни произшествия.

В ЕС автомобилният транспорт също е масово предпочитат. На годишна база 83% от всички пътникокилометри в държавите от Евросъюза са извършени с автомобил, 9% са с автобус и 8% са с влак.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си