Кинозала и амфитеатър ще има в новата библиотека в Бургас

0

Архитекти с авангардни идеи за преустройството на Немската болница

Амфитеатър със сцена и кинозала и културно-образователен център за съвременно изкуство ще има в новата библиотека в Бургас след преустройството на Немската болница. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на идейния проект на варненската фирма „Дизарх ООД, която спечели конкурса за новата визия на сградата.

Седем идейни предложения се състезаваха за преобразяване на занемарената от години сграда, след като от общината обявиха конкурса. Дисквалифицирани са били 3 проекта, тъй като два от тях не съответствали на градоустройственото решение, а един надвишил предвиденото финансиране, съобщи арх. Десислава Евгениева – директор на дирекция Устройство на територията към община Бургас.

Конкурсът е анонимен. На първо място е класиран проектът, събрал 19 точки, който след разпечатване на пликовете, се оказал на „Дизарх ООД.

Изпитвам уважение и завист към Бургас. Във Варна само можем да мечтаем за такива инициативи. Независимо дали ще се построи или не една сграда, за нас, архитектите, е важно да имаме възможност да участваме в такива конкурси, заяви арх. Делян Жечев, автор на проекта.

Проектът е съобразен с поставените по задание изисквания – за максимално запазване на облика на съществуващата сграда, за вписване в околната среда, за ненадвишаване на бюджета, обясни арх. Жечев. Според него от новата визия на сградата отдалеч се разпознава нейната функция на библиотека, която „ще се превърна в средище за млади хора, които ще бъдат извадени от моловете.

В сутерена ще има паркинг, книгохранилище, работилници и ателиета. На първия етаж ще се разположи вътрешен двор (атриум) с амфитеатър и сцена за представления. Ще има панорамен асансьор и детски отдел с читалня.

На втория етаж ще има също читални и библиотечни помещения, както и малка кинозала и тераса с поглед към сцената в атриума.

На третия етаж ще се помещават читални и многофункционална зала.

Фасадата на голямата сграда, която е била немско училище, ще бъде запазена, с изключение на отворени витрини, през които ще се виждат рафтовете с книгите.

Малката сграда, която в миналото е била военен лазарет, ще бъде с остъклена фасада. Нейното предназначение ще е музей на съвременното изкуство.

Немската болница се намира на ул. Кирил и Методий и е атрактивно място в централната част на Бургас. От години имотът е изоставен и се руши.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си