Навигатор Home » Новини » Качеството на градската среда – фокус на конференцията „Placemaking Connected“

Качеството на градската среда – фокус на конференцията „Placemaking Connected“ 

11_Placemaking

Български и европейски експерти ще дискутират в Пловдив възможностите за преобразяване на публичните пространства

На 1 декември в Тютюневия град в Пловдив ще се проведе конференцията „Placemaking Connected”. Събитието е организирано от сдружение „BG Бъди активен” и ще събере на едно място български и европейски експерти в областта на ‘placemaking-a’/мястосъздаването, за да постави начало на създаването на регионална плейсмейкинг мрежа в България. Ако искате да станете част от мрежата на placemaker-ите може да запазите своето място тук: http://www.bgbeactive.org/conference-placemaking-connected/

Методът ‘placemaking’ е съсредоточен върху наблюдаването, слушането и задаването на въпроси на местната общност, за да се определят техните нужди и очаквания по отношение на развитието на конкретното пространство. Проектът „_Място” бе първият мащабен ‘placemaking’ проект в България, който акцентира върху процеса на местоправене за преобразяване на публичните пространства. За две години проектът успя да промени всеобщата нагласа, че обществените пространства не са отговорност на гражданите, и все повече неформални групи се заемат сами да облагородяват публични пространства.

Освен споделяне на опит в създаването на устойчива и качествена градска среда конференцията „Placemaking Connected“ има за цел да инициира създаването на платформа на Балканите, която ще даде възможност на всички активисти в региона да работят заедно чрез комбинирането на ресурси – за развитие, учене и обмяна на опит. Така градовете, гражданското общество и професионалистите в сферата ще могат да посрещнат предизвикателствата на променящата се градска среда заедно.

Събитието ще предложи серия от теми, специфични сесии, дискусии и работилници, които са базирани на практичен опит и успешни проекти в контекста на европейския ‘placemaking’. Конференцията ще обхване въпроси като: Защо е важен ‘placemaking’-ът?; Професия ли е да си ‘placemaker’?; Как можем да направим публичните пространства по-приветливи, безопасни и приобщаващи с ограничени финансови ресурси?

11--FORUM

Моменти от изграждането на откритата сцена „Ядрото“ в квартала на творческите индустрии „Капана” в Пловдив

Добавете коментар