Качествен ли е контролът върху обектите, които се изпълняват на инженеринг?

0

Арх. Петър Червеняшки, член на РК на КАБ Враца:

Надзорът е под всякаква критика

8-9_Chervenia6ki

Контролът не може да бъде качествен по простата причина, че фирмата, която изгражда обекта, си намира и проектанта, и този, който ще контролира изпълнението. Т.е. проектирането и контролът са свързани с фирмата строител.

Повечето от големите проекти се изграждат с финансиране от европейските програми и главните архитекти на общините са принудени да ги пускат по-бързо. При това положение надзорът е под всякаква критика. Когато има обществена поръчка, се провежда търг за избор на надзор, но той е предварително решен. Обикновено се избират фирми, близки до ДНСК.

При инженеринга се променя проектът в полза на изпълнителя. Правят се анекси, за да се поевтини или ускори изпълнението. А би трябвало проектът да се изпълнява така, както е приет. Но за това е нужен независим контрол.

8-9-3

Арх. Петър Киряков, председател на РК на КАБ – Стара Загора:

Този вариант за строителство у нас се разбира погрешно

8-9--Kiriakov

Формата на инженеринг у нас се разбира доста по-различно от европейските стандарти. Смята се, че европейската директива може да не се спазва. В България съществува уникалното явление надзор, от който архитектът е изтласкан. Авторският надзор е формален. А архитектът е този, който трябва да следи за качеството на обекта. Получава се размиване на отговорностите и резултатът е фатален. Трябва да се смени системата за проектиране в строителството. Вижте табелите на строежите ни – дори не се вписва името на архитекта. Има общини, изпълнители, срокове, но архитекти не. В Европа не е така – там на строителните табели пише само името на архитекта, т. е. той носи отговорност за изпълнението на проекта.

8-9-aАрх. Валя Целова, член на РК на КАБ – Силистра:

Нещата зависят от професионалната съвест на проверяващия

8-9_V_Celova.1

Контролът трябва да бъде извън инженеринга, мястото на надзорната услуга не е в него. Но аз смятам, че контролът зависи от професионалната съвест на надзорника. Той трябва да има свой вътрешен критерий, да действа по правилата. Съдя по моя опит. Дори когато човек е притиснат от обстоятелствата, той може да отстоява своята позиция. Да, има зависимост между изпълнителя и надзора, но не мисля, че инженерингът прави контрола качествен или некачествен.

 

Брандират стълбите пред Дома на културата в Сандански с цитати на велики личности

8-9-sandanski_Stulbi.1

Николай АНТОНОВ

Стълбите пред Дома на културата в Сандански ще бъдат брандирани с цитати на велики личности, съобщиха от общината. Това ще стане в изпълнение на проекта „Мост на мотивацията“, който навлиза във финален етап. От общинската управа припомниха по този повод, че сдружение „С идея за бъдещето спорт, образование, култура“ в Сандански бе сред 13-те спечелили финансиране от голяма телекомуникационна компания. За трета поредна година програмата дава възможност на десетки идеи на граждански организации от цялата страна да участват в конкурса за финансова подкрепа. Тя подпомага регионите в България и стимулира участието на местните общности. Основната мисия на сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ е да насърчава младежите от Сандански и тяхната гражданска активност. Проектът се осъществява и с подкрепата на местната управа.

sand-1

Първоначалната идея на проекта бе изрисуване на главния мост в парка на града с подбрани цитати на велики личности, но след проведени разговори с ръководството на община Сандански и екипа на организаторите мястото бе променено, уточниха от общината. Така вместо моста, стълбите пред Дома на културата ще бъдат брандирани с цитати на велики личности. Първата част от проекта приключи, жители на община Сандански дадоха своите предложения за цитати. В следващите седмици предстои почистване на стълбите, в което ще вземат участие доброволци и служители на общинската администрация. Заключителният и финален етап на проекта ще бъде създаването и поставянето на цитатите на стълбите. С реализирането на идеята ще бъде подобрена градската среда.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си