Катерина Иванова е родена на 23.11.1996 г. във Велико Търново. Завършва ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, профил немски и английски език. В Х и ХI клас взема участие в обменна програма съвместно с Geschwister Scholl Gymnasium, Sangerhausen, Германия. В същия период започва да развива страница за дизайнерски картички и подаръци, която функционира и до днес и се радва на медиен интерес. През 2015 г. стартира висшето си образование в Нов български университет, специалност „Интериорен дизайн“. През 2017-а става част от екипа на платформа Дибла.

Това кара някои инвеститори и фирми да ни подценяват и обезкуражават

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Всички познаваме великата фраза на Алеко Константинов: „Опознай родината, за да я обикнеш!“. Как мога да я опозная, ако не съм в пределите й, как бих могла да се реализирам тук, ако не се стремя да намирам всеки ден нови и нови възможности, които родината ни предлага несъмнено. Единствено е необходимо да ги забележим и да дадем всичко от себе си в името не само на нашия, а и на родния просперитет. Имала съм няколко възможности да замина за чужбина и да продължа живота и образованието си там. Никога обаче не съм се и колебала, че искам да поправя всеобщото мнение на моето поколение, че в България няма реална реализация. Според мен е точно обратното. Защото единствено човек, който познава манталитета и разбиранията на един народ от първо лице като част от цялото, е способен да представи пред обществото нещо велико и отлично вписващо се в идеалите за красота и естетика. Това прави и България идеална сцена за родните таланти.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Когато става въпрос за трудности, винаги съм на мнение, че ние сами ги превръщаме в такива. Винаги има начин да ги преборим и в повечето случаи това ни носи амбицията за по-ефективна работа и гордост, че сме се справили с една понякога не толкова добре работеща държавна администрация. Това обаче в никакъв случай не е минус, защото кара мен и колегите ми да променяме нещата към по-добро.

Интериорните дизайнери в България все още нямат камара като архитектурната и това според мен е най-големият минус, който кара някои от инвеститорите и фирмите да ни подценяват и обезкуражават. Може би поради тази причина във времето не се е създала ясна картина за това, как точно изглежда интериорният дизайн в България. Като прохождащ интериорен дизайнер мога обаче само да се гордея, че това стъпка по-стъпка се променя, а напоследък с доста голяма скорост благодарение на дейните фигури в бранша и новите инициативи, които създават, обръщайки внимание на професионалното развитие на колегите.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– За щастие, отскоро съм част от най-мащабната обществена кауза, свързана с популяризирането на дизайна не само в един град, но и в цялата страна. Всички инициативи, проекти и събития, които предприемаме, са водени от основната цел – да популяризираме нивото на дизайна в България. Успешното ни сътрудничество в множеството начинания и проекти е онази нужна искра, която да вдъхновява творците да се развиват, да се самоусъвършенстват и да учат нови неща. Това по естествен път повишава нивото на дизайна в страната. Обществените каузи според мен са и ключът към развитието и поставянето на едни стабилни основи и приятна обстановка за работа в България. Поради тази причина бих се включила във всяка една ползотворна кауза, която ще обогати не само хората, които работят в сферата, но и ще направи живота на много хора по-привлекателен.


ПРОЕКТИ


7-6 7-3 7-7 7-4 7-5


 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си