Министър Николай Нанков е председател на журито, което оценява знанията на участниците в състезанието

Според министър Николай Нанков тя презентира ОП „Региони в растеж“ и възпитава в патриотизъм

Отборът на област Шумен спечели първия полуфинал на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“, която стартира от областния град. Над 400 ученици от Североизточна България – областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Русе, препълниха залата на Младежкия дом, в която протече надпреварата по знания, с водещи актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Те „изпитваха“ участниците в три кръга игри с въпроси, свързани с българската история, география, фолклор, както и обновяването на регионите с проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На сцената бе и познатата от телевизионния екран Евелина Павлова, която помагаше на отборите. Официални гости и жури на конкурса бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, зам.-министър Деница Николова, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и кметът на града Любомир Христов.

Домакините събраха максимален брой точки. На второ място останаха представителите на област Добрич, трети се класира отборът на област Силистра, четвърто място зае отборът на област Русе, пети се класираха отборите на областите Разград и Търговище, а участниците от област Варна останаха седми. Съгласно регламента отборът победител ще представи Североизточния район за планиране на големия финал, който ще се състои през есента в София. Изненадата за участниците и гостите бе появата на известния изпълнител Веселин Маринов, който поздрави всички с изпълнението на песента „За теб, България“, с което нахъса допълнително всички състезатели в патриотичното състезание.

16-GRAD-1-kampania-MRRB-Shumen-(8)
Зуека и Рачков като водещи на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

„Развълнувам съм от старта на кампанията, която неслучайно тръгва от Шумен и района – люлка на българската държавност. За нас, политиците, е важно да виждаме толкова будни и умни деца, защото всичко, което правим, е за тях и тяхното бъдеще”, заяви министър Николай Нанков, който бе и председател на журито.

Като регионално министерство искаме да създадем усещането у нашите деца, за бъдещите поколения, че в родните им места се случват и то положителни неща, а и всеки български град, всяка община, областен център има перспектива за развитие. Хората трябва да остават по родните си места, трябва да познават историята и настоящето, коментира министър Нанков. „Освен популяризиране на нашата оперативна програма, чрез която финансираме кампанията „Моят град е моята крепост“, патриотичният дух и ценностите, които възпитаваме чрез нея у нашите деца, са наша основна цел”, заяви регионалният министър.

Кампанията продължава и в другите включени градове, като децата ще мерят знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор ще отговаря на два въпроса от родния си край, като ще трябва да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от ОПРР). Във втори кръг участниците ще трябва да познаят изпълнителя и името на песента, от която ще чуят откъс. Последният кръг ще е колело на късмета с имената на всичките 28 области – всеки отбор отговаря на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото. Петчленно жури ще оценява представянето на учениците. Негов председател е министър Нанков. Децата ще бъдат оценявани още от зам. регионалния министър Деница Николова, зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, както и от кмета и областния управител от града домакин. Всяко събитие ще бъде съпътствано от атрактивна програма, игра с публиката със забавни въпроси, скечове и музикални изпълнения. За всички участници ще има награди.

Състезанията са част от мащабната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“. Тя ще се разгърне в множество състезания с награди и през лятната ваканция. Инициативата се финансира със средства от ОП „Региони в растеж 2014-2020”.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си