Арх. Владислав Коларов, член на РК на КАБ – Кюстендил:

Има примери за унисон, но и за сблъсък на двете епохи

8-9_Kolarov_vliavoИма два начина за „съжителство” между старата архитектура и новото строителство. Първият е модерното да се строи в унисон с историческото, т.е. да приобщим новото към вече изграденото. В обектите, които сега се строят, да се пренесат някои от елементите на старите сгради, като прозорците, корнизите и други. Вторият е да се строи в контраст – в сблъсък на две епохи. Такива примери има във Франция, Германия, Дания. До стари сгради строят стъклени по нова технология за оформяне на фасадното пространство – стъклените стени са с цветовете на старите фасади и т.н.

У нас могат да се видят и двете решения. В София 2-3-етажни сгради от 30-те години на миналия век се надстрояват с три етажа от стъкло. Аз съм скептично настроен към такива сгради. Научавам, че и сградата на Български пощи ще бъде надстроена по този начин. Ще наблюдавам с любопитство какво ще се получи. Ако се наложи това да се направи на царския дворец, интересно ми е проектантът как ще подходи. Аз съм поддръжник на това новите обекти да се съобразяват със старите. За мен стъклената надстройка изглежда като пришивка. Проектантите могат всичко, но оценката я дават гражданите, които, без да са специалисти, разбират дали двете части на една сграда си подхождат, или не.

Арх. Петър Киряков, председател на РК на КАБ – Стара Загора:

Само в талантливи проекти могат да съжителстват исторически и съвременни сгради

8-9_KiriakovЗа мен съчетаването на старото с новото строителство е въпрос на творческо виждане, на талант. Сгради от различни епохи могат да съжителстват само ако са талантливо направени.

Въпросът поражда нов въпрос: Какво да правим – да съборим всичко старо или да строим като през ХVIII век? Отговорът ми е – всеки нов обект да се съчетава със сградите наоколо, да ги наподобява, но талантливо. В противен случай резултатът е контраст.

В Стара Загора няма много стари сгради, градът е горял три пъти. Но бих посочил един сполучлив пример – реализацията до античния форум. Беше рехабилитирана жилищна сграда от 30-те години на миналия век с пристройка към нея. Тя влезе в северната граница на форума и се получи сполучлив завършек. Така тази сграда влезе в панорамата на обекта по най-добрия начин. Проектант бе архитект Георги Кътов и колективът му от София.

10-1

Арх. Калина Мерудийска, председател на РК на КАБ – Враца:

Всичко зависи от клиента, ние само го консултираме

8-9-2-3-KALINAВсичко започва от устройствения план на дадено селище или квартал. Само цялостни подробно устройствени планове могат да решат проблема старо-ново. В момента нашите проекти за нови сгради в близост до старите се съгласуват с Института за паметниците на културата, за което се губи близо година време.

Всеки проект за нова сграда зависи от клиента. Ние обясняваме, че сграда в близост до паметник на архитектурата трябва да бъде в неговия стил. Но това зависи от неговото виждане, този въпрос не е решен законово. Ако го убедим и се съгласи, приема проекта, ако не, архитектът не може да надделее.

Враца има контрасти. Те могат да се видят през една улица. В минали времена центърът е опазен от панелни сгради. Такива са строени само в два квартала. Но тук опираме до Института за паметниците на културата. Съгласуването с тях е кошмар. Пет месеца се чака допускане за ПУП и изработка на инвестиционен проект. Втори път – пак толкова за съгласуване на проекта. Тромавост и бюрокрация съпътстват тези процеси.

През последните години общините изработват общи градоустройствени планове. Те засягат развитието на жилищните територии, комуникациите, озеленяването. Търси се комплексно решение, но то не се отнася до съчетаването на старата архитектура с новите обекти. Как трябва да се строи между два паметника на архитектурата? Законов отговор няма.

Арх. Владислав Владимиров, главен архитект на община Лом:

Общините да получат права над обектите с автентичен стил

Лом е град със стари къщи, строени в началото на миналия век, но са много красиви и придават характерен блясък на града. Цялата централна улица е с такива сгради, изградени плътно една до друга. Затова са обявени за групов паметник на архитектурата. Много от тези къщи се нуждаят от реставрация, но тя става само с желанието на собствениците. А те са много наследници, не живеят в Лом, някои са и в чужбина и не проявяват интерес към наследствените си къщи. Общината се опитва да се свърже с тях. Тези, с които успява, отговарят, че нямат средства за такъв ремонт. Наистина, тези ремонти са скъпи, защото фасадите са с богати орнаменти. Проектирани са от австрийски, унгарски, италиански архитекти. В Лом има над 50 такива сгради.

Нужна е промяна в законодателството, която да дава права на общините над тези ценни сгради. Има идея те да могат да се ипотекират срещу кредити от банки, да се ремонтират, а кредитите да изплащат собствениците. Но това е само идея. Или ако сградата се руши, да може общината да я придобива и да я възстанови.

10-5В Лом през последните години общината възстанови две къщи, които са нейна собственост. Наскоро бе обновена още една от старите къщи, която вече има нов собственик. Възстановихме с дарения една вестникопродавница, обявена през 1920 г. за най-хубавата в страната.

В общия устройствен план на града тези стари архитектурни паметници ще бъдат обозначени. В съседство с тях няма да се разрешава ново строителство в различен стил. Това, което е ставало по времето на социализма, няма да се повтори. Цяла една улица с уникални сгради от центъра към Дунава е била съборена, за да се изградят жилищни блокове. Лом е интересен със старите си сгради. Те се отличават с различна орнаментика. Сега по главната улица са запазени в автентичния си вид вторите етажи. Първите са дадени под наем за заведения и магазини. Ползвателите им сменят дограмата и това разваля старата визия. Но това са поправими промени. При едно възстановяване всички могат да придобият предишния си блясък. Общината поде инициатива за това, но липсата на средства я забавя.

One Day Design Challenge с първо издание в България

8-9_Sustezanie.

София ще бъде домакин на първото издание на Roca One Day Design Challenge в България на 21 април. Събитието ще се състои в Експо Баня София, най-голямата корпоративна изложбена зала на Roca на Балканите. В рамките на един ден студенти и млади професионалисти от цялата страна с интереси в областта на архитектурата и дизайна ще могат да се включат в състезанието, по време на което само за няколко часа ще трябва да създадат дизайн на елемент (продукт), свързан с пространството на банята. Конкретното задание на конкурса ще стане известно на участниците едва сутринта на самия ден на провеждането му.

Началото на инициативата One Day Design Challenge е дадено от Roca с цел предоставяне на платформа, чрез която младите архитекти и дизайнери да могат да покажат таланта си, а също и да имат възможност за контакт с утвърдени професионалисти и представители на бизнеса. Наградният фонд за конкурса в България е 4200 лв., като победителите ще имат възможност да участват и в допълнителен уъркшоп за дизайн с утвърдени международни лектори.

В състезанието могат да се включат студенти и млади професионалисти от сферата на архитектурата и дизайна на възраст до 30 години с постоянно местожителство в България. Участниците могат да се състезават индивидуално или в отбори от максимум трима души. Необходима е предварителна регистрация онлайн най-късно до 18 април 2018 г. на www.onedaydesignchallenge.net.

One Day Design Challenge e състезание за време, в което участниците се изправят пред предизвикателството да създадат в рамките на един-единствен ден оригинални решения и иновативни концепции, свързани с пространството на банята, сподели Xavier Torras, член на международното жури, директор бранд и комуникации на Група Roca и директор на фондация We Are Water. Останалите членове на журито на конкурса в София са български архитекти и дизайнери, получили признание за своите проекти не само у нас, но и в международен мащаб.

Това са:

Арх. Ангел Захариев – с името му се свързват проектите за емблематични сгради, като Бизнес парк София, Capital Fort, Sky Fort, Музейко, Gtower. Съосновател на А и А Архитекти и Група Град.

– Валентин Водев – дизайнер, носител на множество международни награди, вкл. Red Dot Design Award. Основател на Vodev studio, Виена. Член на международното жури на конкурса #jumpthegap 2016/2017 г.

– Генчо Гоев – дизайнер, носител на множество международни отличия, вкл. Red Dot Design Award. Основател на Националната платформа за интериорен и продуктов дизайн – Dibla, както и на Студио Гоев.

– Арх. Любомир Станиславов – с името му се свързват проекти, като НДК, Хълмовете на Плана, шоурумите на Infiniti и Hyundai, мол „Сердика”. Издател на престижни международни издания, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България.

Състезанието One Day Design Challenge by Roca се провежда в атмосфера на екипна работа и сътрудничество, в която младите участници имат възможност да обменят идеи с други дизайнери и архитекти. След изданията му в Испания, Великобритания, Португалия, Русия, ОАЕ, Полша, Китай платформата за първи път ще гостува и в България, преди да продължи пътя си към Аржентина, Бразилия, Сингапур, Хонконг и Хърватия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си