Инж. Марин Гергов, член на РК на КИИП – София-град:

Съдбата им решава собственикът

Много от промишлените сгради могат да се използват за други цели, но това решава собственикът. Преустройство за нови функции е за предпочитане пред разрушаването. Но инвеститорът винаги се ръководи от правилото дали това му е ефективно. Обикновено такива сгради са ефективни, защото имат изградена външна инфраструктура.

Ние можем да предложим техническо решение за преустройство, за усилване на конструкцията, което е по-скъпо от самото строителство. Но всичко зависи от собственика. Повечето от тези сгради са приватизирани. Само ако са обявени за архитектурни паметници, който ги притежава, може да има определени задължения. Ако не са, върху него не може да се окаже никакво въздействие.

Инж. Богомил Белчев, председател на РК на КИИП – Габрово:

Закъсняхме!

Идеята тези промишлени сгради и зони да се използват за нови цели, е добра, но ние много закъсняхме с това. Мина периодът, когато можехме да го направим. Сега те са изоставени, полуразрушени и за възстановяването им са нужни много средства. Така е в Габрово, в Трявна. Такива сгради трябва да бъдат приоритет на местните власти. Но не всичко е интересно за използване. А и съвременните проектанти не познават системите на тези сгради. Те са строени по други норми.

За да се случи нещо, трябва да има интерес от собственика. Да има културен институт например, който да поиска дадена сграда за неговите цели. Като идея това е добре, но у нас този процес на преустройство на такива сгради няма да е масов.

Инж. Пламен Радев, председател на РК на КИИП – Благоевград:

Засега има само идеи, но не и реализации

В Благоевград всички промишлени сгради са приватизирани. Използват се частично. В някои от големите халета има шивашки цехове, но с по-малко хора от преди. Общината няма такава собственост. Всичко опира до частната инициатива. Ако новият собственик реши да използва обекта за други цели, тогава може да се правят преустройства.

Общината в Благоевград получи от Военното министерство част от територията на бившите казарми. Те са на добро място, но още не е решено за какво ще се използват. Засега там се провежда традиционният франкофонски фестивал. Има идеи за превръщането на зоната в място за търговия на стоки от България, Македония и Гърция, но реализация няма. Добри примери има в Европа. У нас все още търсим решения.

10

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си