Какви са плюсовете и минусите на затворените жилищни комплекси?

0

Арх. Кирил Кирилов, член на РК на КАБ – Бургас:

Това са типови обекти, които се строят по волята на инвеститора

8-9-KIRILOV

Затворените комплекси привличат с охраната си, което прави живота в тях по-сигурен. Но той се изгражда по волята на инвеститора. Такива комплекси не са индивидуални сгради, а типови, характерни за особеностите на територията. Индивидуализацията е само вътре – в интериора. Когато се проектира такова жилище, то конкретният клиент е неизвестен. Прави се това, което желае инвеститорът.

И при затворените комплекси се проявява елиминирането на архитекта от изпълнението. Световната практика е обратна – архитектът следи и контролира изпълнението на своя проект. Той избира материалите, изпълнителя. Но при нас не е така, т. е. ние сме далеч от световната практика.

Арх. Мирослав Сталев, член на РК на КАБ – Варна:

Хората се оказват заложници на своята собственост

8-9_Stalev

Въпросът не е еднозначен. Познавам собственици на жилища в затворени комплекси, които твърдят, че са били излъгани в очакванията си. Плащат за нещо, което не ползват. Въпреки че има денонощна охрана, пак съществуват проблеми. Законово хората имат предимство сами да решават как да се ползват общи части от сградата или как да се управляват. Но при затворените комплекси всичко е решено предварително с договора. Това не е в полза на собствениците, а на предприемача, който печели от това. Но ако не се подпише договор, не можеш да купиш жилището. И хората подписват договор, който им се предлага. Всичко това трябва да става на добра воля. На общо събрание предварително да се реши как ще се управлява имотът, а не с договора. С него те се задължават да плащат издръжката за охраната, за зелените площи. Но какво става, ако предприемачът не си върши работата? Познавам и хора, които с общи събрания се измъкват от клопките на договора. Но и вишегласие трудно се постига, макар законът за етажната собственост да дава право на собствениците сами да управляват поддръжката на комплекса. Затова има и съдебни истории с тези комплекси.

Арх. Елена Иванова, член на РК на КАБ – Добрич:

Животът в тях е по-добър, но и по-скъп

8-9-Ivanova

Хубавото на живота в затворените комплекси е сигурността заради денонощната охрана. Цената на строителството не е по-висока от тази в други сгради – зависи от проекта и условията. Но животът в такива комплекси е свързан с много разходи. Не само за придобиването на такъв имот, но и по време на експлоатацията му. Плаща се не само за пазачи, но и за цялостната организация на движение и пребиваване. С една дума – като цяло те са по-добро място за живеене, но това струва по-скъпо.

ВИЗИЯ

Българи трансформират фасадите на три от най-известните сгради в Берлин

С впечатляващи 3D mapping проекции, част от престижния Фестивал на светлините в Берлин, българското MP-Studio ще преобрази емблематичната за берлинчани 368-метрова телевизионна кула, Бранденбургската врата и Германския исторически музей.

В дните между 5 и 14 октомври централната част на германската столица ще бъде преобразена от 150 3D mapping продукции, а три от най-знаковите здания в града ще бъдат трансформирани именно от българи. Това са членовете на MP-Studio, което ще е единственото креативно студио с три светлинни спектакъла в рамките на Фестивала на светлините – 2018 г.

Единственото 3D mapping шоу ще превърне красивия монумент в портал, свързващ световните култури чрез музика, изкуство, архитектура и природа от целия свят. Пътешествието из цялата планета ще бъде посветено на многоликостта на Берлин.

8-9_Berlin-2

 

За участие в специална категория „Нека да създадем по-добро бъдеще“ са поканени 18 студия от седем европейски държави, а сред финалистите се нарежда и MP-Studio, което ще представи Германия и България. Седемте финалисти ще представят творбите си върху 368-метровата телевизионна кула, която е и най-високата свободностояща структура в града. Светлинните шоупродукции ще бъдат показвани по време на целия фестивал, а победителите ще станат ясни след гласуване, което ще е отворено след 5 октомври. 3D mapping продукциите на всички класирали се за финал студия могат да бъдат видени на: https://festival-of-lights.de/en/finalists-special-award-tv-tower/.

Българите са избрани да създадат и специална продукция по случай седемдесетата годишнина от създаването на Израел. Светлинният спектакъл ще се появи на 300-годишната фасада на най-важната съществуваща барокова сграда в Берлин – Германския исторически музей, и ще разкрие пред зрителите богатата култура, история и изкуство на страната.

MP-Studio са двукратни шампиони в изданията на Фестивала на светлините през 2015 и 2016 г., грабвайки съответно първо и трето място със своите 3D mapping творби. Именно те са първият победител в конкурса, чието пилотно издание се провежда през 2015 г. Студиото е по-известно на българските зрители с любимите на столичани светлинни спектакли за Деня на Европа през 2017 и 2018 г., които разказаха пъстроцветни истории на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и Министерския съвет в София.

Фестивалът на светлините

8-9_Berlin-1

Фестивалът на светлините – Берлин е един от най-известните фестивали за светлинно шоу в света. Традиционно той се провежда през октомври, като за 14-а поредна година превръща най-известните исторически забележителности, монументи, улици и площади в германската столица в огромна светлинна инсталация.

 

MP-Studio

MP-STUDIO, основано през 2008 година, е високотехнологична компания, специализирана в 3D Projection Mapping и интерактивни визуални решения за събития. Компанията е пионер в бранша и се нарежда сред най-успешните в сферата със своите над 180 проекта в света: Австрия, Белгия, България, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Дубай, Катар, Кувейт, Ливан, Русия, Франция, Холандия, Швейцария и др. Компанията е специализирана в създаването на шоупродукции, интерактивни инсталации, визуални ефекти, интериорни и екстериорни проекции върху сгради и триизмерни обекти, холограми, 4D Experience: лазерен и видеомапинг, лед мапинг, водна проекция, 3D анимации за виртуална реалност.

ПОКАНА

Московският Съюз на архитектите кани професионалисти да участват в Международния архитектурен фестивал „Еко-бряг 2018“ в град Казан, Русия от 3 до 7 октомври.

Казан е голям град в района на Волга, с живописен пейзаж и богато разнообразие от крайбрежни зони. Неефективното използване на реката, в комбинация с различни неблагоприятни фактори, води до изолация на крайбрежните зони от самия град и ги превръща – вместо в потенциални точки на привличане – в пустини с неблагоприятна среда.

Фестивалната програма включва:

• тематични изложби, демонстриращи най-добрите постижения в областта на архитектурното градско крайбрежно развитие

• научна конференция „Проблемите на обновяването на крайбрежните райони на река Волга“

• дискусии, лекции и презентации

• обиколки с екскурзовод на новото градско развитие в град Казан

8-9_kazan

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си